Alan van Griethuysen (59) is directeur (CCO) bij NPEX, de schakel tussen ondernemingen met een financieringsbehoefte én beleggers op zoek naar rendement. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? In welk land zou hij het liefst willen wonen? En met welk dier vergelijkt hij zichzelf?

Wie is Alan van Griethuysen?

Ik ben getrouwd met Loes en samen hebben wij drie kinderen. Alle drie de kinderen zijn inmiddels uit huis en wonen in Amsterdam met hun vriend of vriendin. Een groot deel van mijn carrière ben ik actief geweest voor de Optiebeurs in Amsterdam en al haar opvolgers. Sales en Accountmanagement opgezet voor Euronext.Liffe en NYSE Euronext en in 2012 ben ik daar weggegaan. Vervolgens heb ik een jaartje niets gedaan en uiteindelijk heb ik weer wat klussen opgepakt en zodoende kwam ik bij NPEX waar ik nu in de directie zit.

Wat is je favoriete bezigheid?

Wij hebben een huisje in Friesland aan het water, en daar ben ik graag. Lekker zwemmen, varen en zeilen. Ik hou van rommelen rondom het huis en als alles een beetje op orde is dan pak ik graag een boek of ga ik nog even aan het werk.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?

Voor mijn werk lees ik al vreselijk veel, dus als ik eens iets voor mijzelf kan lezen, dan kies ik graag een thriller. De laatste die ik heb gelezen was Ik ben Pelgrim van Terry Hayes, dat vond ik echt een hele interessante en spannende thriller. Het is een dikke pil en er gaan wat verschillende verhalen door elkaar heen, maar het is prachtig geschreven en komt samen tot één spannend slot.

Wat wilde je worden toen je nog een kind was?

Mijn vader was officier bij de Koninklijke Marechaussee en als klein mannetje keek ik daar enorm tegenop. Als hij zijn blauwe of groene uniform aan had, dan vond ik dat altijd erg interessant. Maar naar mate ik wat ouder werd, lag mijn uitdaging toch meer in het bedrijfsleven.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Ik vind Nederland een prachtig land en dat moeten we zo houden, dus ik denk dat het belangrijk is dat eenieder respectvol met elkaar omgaat en dat we een bepaalde tolerantie in acht nemen naar elkaar. Soms zie ik dingen gebeuren dat ik denk: daar mag wel een rem op. Ik zou niet graag zien dat in Nederland dingen gebeuren die we recent zien gebeuren in het buitenland, zoals een Brexit. Ik zeg niet dat dat hier gaat gebeuren, maar we moeten elkaar wel blijven respecteren. Saamhorigheid is belangrijk om het hier fijn te houden.

Welke natuurlijke gave je zou willen bezitten?

Goed zijn in een sport had ik wel leuk gevonden. Ik ben een gemiddelde sporter, kan van alles wat maar ik excelleer niet. Fietsen, golfen of zeilen vind ik erg leuk dus als ik in één van deze sporten zou kunnen uitblinken, dan lijkt mij dat een gave die ik zou willen hebben.

In welk land zou je het liefst willen wonen?

Ik heb heel veel van de wereld gezien tijdens mijn Euronext periode en gedurende de tijd dat ik verantwoordelijk was voor Azië-Pacific. Dat zijn hele mooie landen, maar ik ben toch wel erg fan van Nederland. Er zijn genoeg landen waar ik wel een tijdje zou willen zijn, zoals Taiwan, Argentinië of Curaçao, maar ik heb mijn hart in Nederland. Ik heb wel eens geroepen ‘er is niks mooiers dan op zaterdagochtend landen op Schiphol, je de slurf in gaat en dat je de Nederlandse frisse lucht ruikt’. Het is echt een prachtig land.

Waar word je vrolijk van?

Allereerst word ik vrolijk als het goed gaat met mijn gezin, dat ze happy zijn met hun werk en ze gelukkig zijn. Ik word ook vrolijk als ik met NPEX bezig ben en we een mooie onderneming met de financiering helpen en zien dat de onderneming beter wordt. Als de resultaten goed zijn, zowel voor NPEX als voor de klanten die we hebben, dan geeft dat een fantastisch gevoel.

Met welk dier vergelijk jij jezelf?

Ik ben een leeuw. Dat is mijn horoscoop maar iedereen zegt ook dat ik dat ben. Al zie ik mijzelf niet als het luie beest dat af en toe zijn klauwen uitslaat, maar wel iemand die ergens zijn tanden in zet en er voor gaat.