Duik in het diepe bij VDL Nedcar in Born maakt indruk


WAUW! Zo kunnen we de indruk die de strakke organisatie van de productie bij
VDL Nedcar op
ons maakte, samenvatten.
Op 19 februari bezochten we met 15 andere productiebedrijven deze grote Nederlandse autofabrikant, waar afgelopen jaar ruim 200.000 auto’s – Mini’s en BMW’s – geproduceerd werden. Het bezoek maakte indruk. Door de ingenieusiteit van het proces, maar vooral door de inzichten in 
ondernemerschap. Inzichten die voor geen van ons nieuw zijn, maar die we nooit eerder zo groots gedemonstreerd zagen. 

In een treintje werden we door de fabriekshallen geleid, waar twee ervaren technical engineers van VDL Nedcar met zichtbare trots het proces toelichten. We lichten het productieproces kort toe voor we bij de WAUW komen en vertellen welke inzichten het bezoek ons opleverde.

 

Het productieproces in een notendop – van ijzeren staaf tot individuele auto
In de zogenoemde pershal komen enorme staven ijzer binnen. Die worden geponst, waarna van de stukken carrosserie-onderdelen worden geperst. Deze onderdelen gaan naar VDL Nedcars meest geavanceerde afdeling: de carrosseriebouw. Op 50 productielijnen maken 1.300 robots van de losse onderdelen een complete carrosserie.

Opvallend is dat VDL Nedcar niet in batches produceert. Alle modellen, met alle individuele specificaties, worden door elkaar geproduceerd. Zo kunnen achtereenvolgens een MINI Cabrio, een BMW X1 en een MINI Countryman van de band rollen.
In de lakstraat krijgt elke carrosserie vervolgens een kleur en ook dat gaat weer door elkaar: elke carrosserie krijgt een eigen kleur.

In de montage worden de carrosserieën volledige auto’s, met alle specificaties en opties volgens de wensen van de toekomstige eigenaren.

Dit alles gebeurt met een hoge productiviteit en ongelooflijk nauwkeurig. Alles is letterlijk tot op de seconde gepland. Ook de logistiek alles wordt just in time aangeleverd en het productieproces is just in sequence. Zo worden bijvoorbeeld de autostoelen 12 uur voordat ze in de auto geplaatst worden afgeroepen bij de leverancier in Polen. En het geavanceerde transportsysteem in de fabriek brengt van alle kanten en op meerdere etages de juiste onderdelen op de juiste plek precies op het moment waarop ze gemonteerd moeten worden.

 

De wauw – Organisatie-inzichten
Inzicht: een opgeruimde omgeving, is een opgeruimd hoofd
Het eerste dat ons allemaal opviel, was dat alle productie-afdelingen brandschoon zijn. Dat draagt ook voelbaar bij aan het georganiseerd zijn. Een eenvoudige maatregel die ongetwijfeld bijdraagt aan de productiviteit: een opgeruimde omgeving, is een opgeruimd hoofd immers.

Inzicht: voorbereiding is cruciaal
We bleven ons verbazen over de ongelooflijke ingenieusiteit van het proces. Alles, elke beweging in de fabriek, geeft blijk van hoe doordacht elk detail is én hoe belangrijk voorbereiding is. Dat gaat zo ver dat VDL Nedcar ook bepaalt hoe toeleveranciers werken, welke apparatuur zij gebruiken en hoe zij de productie organiseren. Robert Brekelmans, een van de leden die bij het bezoek aan VDL Nedcar was, vertelde dat dat voor hem reden is geweest om niet meer aan de automotive industrie te leveren. Hij wilde op zijn eigen manier en volgens zijn eigen inzichten blijven werken.

Inzicht: mensen met de juiste mentaliteit
En het derde op organisatorisch gebied dat opviel, was het belang van mensen en mentaliteit. Meer precies: mensen met de juiste mentaliteit. Bij VDL Nedcar werken mensen die dag in dag uit ontelbare keren dezelfde handelingen verrichten (zonder daar verveeld of gefrustreerd van te raken). In de pauzes worden de laatste seconden op een scherm afgeteld, zodat iedereen exact op tijd op de juiste plek staat om het proces weer op te pakken. Met onze rusteloosheid, onze drang om steeds weer iets nieuws te kunnen doen, kunnen we niet anders dan respect voelen voor deze medewerkers.

 

De WAUW! – Ondernemerslessen
Het meest inspirerend waren de ondernemersprincipes die we nooit zo helder gedemonstreerd zagen als hier. Zoals we in de inleiding al zeiden, waren het geen nieuwe inzichten, maar door de grootsheid voelden ze toch als eye-openers.

Les 1 Denk groot
Alles bij VDL Nedcar straalt niet gewoon groots denken uit; het straalt de overtreffende trap van groots denken uit. In omvang en in ingenieusiteit.
VDL Nedcar is een familiebedrijf. Als ondernemers weten we zelf allemaal dat je zonder risico’s niet ver komt als ondernemer. Maar hoe ver durf je te gaan? Wij hebben respect voor de risico’s die de familie Van der Leegte durfde te nemen. Zij investeerde groots, niet één keer, maar verschillende keren. Zo bouwde ze dit indrukwekkende familiebedrijf uit tot een toonaangevende fabriek, uniek in Nederland.

Les 2 Blijf rondkijken
De fabriek in Born is gebouwd volgens voorbeeld van een Engelse autofabriek. Ondanks het succes en de omvang gaat VDL Nedcar niet alleen af op zijn eigen expertise. Het blijft om zich heen kijken en concullega’s bezoeken.

Les 3 “Groeien door kleine veranderingen”
Hoe kun je je organisatie en je processen blijven verbeteren als ze al zo doordacht zijn? Dat was een van de vragen waar we niet omheen konden. Het antwoord van de engineers die ons begeleidden, was wellicht de mooiste inspiratie van de dag (en staat dan ook niet voor niets ook boven dit artikel): “We zijn groot geworden door kleine verbeteringen.”

De inspiratie die we bij VDL Nedcar opdeden, laat ons voorlopig nog niet los. Wil je ook inspiratie opdoen bij anderen? We hebben alweer interessante bedrijfsbezoeken en Duiken in diepe in het vooruitzicht. Check onze agenda en meld je aan.