Barbara Wiersema is oprichter van Ware Communicatie, een communicatiebureau gelegen in Delft die met hun ware formule zoeken naar creatieve en praktische oplossingen voor jouw organisatie. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap; wie is Barbara en waar houdt zij zich mee bezig wanneer zij niet aan het werk is? Hoe was zij als kind en wat is haar idee van geluk?

Wie is Barbara?

Eigenlijk ben ik van alles. Ik ben ondernemer, moeder, vriendin en zus, maar in relatie tot dit onderdeel ben ik vooral ondernemer. Vijftien jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik voor mijzelf begonnen. Eerst thuis tussen mijn bed en wasmachine en nu met een team van zeven professionals in een kantoor hartje Delft doen we super leuk werk. Ik ben ondernemer geworden omdat ik altijd aan de opdrachtgevers kant heb gewerkt en erachter kwam dat wanneer ik meer afstand had tot de organisatie of een probleem, ik veel beter en scherper advies kon geven. Daar wilde ik iets mee doen. Eigenlijk ben ik altijd wel een regeltante geweest, of het nu op het werk, thuis of op de sportclub was. Wat dat betreft wil ik wel dingen voor elkaar krijgen. Ook kom ik uit een ondernemend gezin, mijn ouders zijn beide ondernemer dus de appel valt niet ver van de boom.

Wat is jouw favoriete bezigheid als je niet aan het werk bent?

Ik ben gek op het strand. Vier seizoenen in het jaar ben ik daar te vinden, zowel op het zand als in het water. Wat ik zo fijn vind is dat je lekker ver kan kijken en de combinatie van zon en water maakt het nog beter. Daarnaast houd ik heel erg van muziek waardoor ik regelmatig naar concerten ga met familie en vrienden.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?

Nou allereerst mijn eigen boek, maar die is nog niet af. Ik ben een roman aan het schrijven en hoop het dit jaar uit te brengen. Ik hou heel erg van schrijven en dus ook heel erg van lezen. Het boek dat ik aanraad is het boek 365 dagen succesvol van David de Kock en Arjan Vergeer. De afgelopen 2 jaar heb ik hun jaarprogramma gevolgd over persoonlijke ontwikkeling. Het boek beschrijft hoe je naar je leven kijkt en welke stappen er nodig zijn om vooruit te komen. Wanneer één onderdeel niet lekker gaat, dan heeft dat effect op andere onderdelen. Als je zorgt dat dingen goed in balans zijn, dan word je vanzelf ook een gelukkiger mens. Het is een praktisch boek en zeker de moeite waard voor mensen die een eigen bedrijf hebben.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Stewardess, want reizen over de wereld en verschillende talen spreken leek mij geweldig. Dat werd het niet, maar de kwaliteiten van een stewardess, zoals gastvrijheid, hospitality en service bieden, zitten in mijn aard en sluiten ook aan bij het werk dat Ware Communicatie doet.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Wij hebben een communicatiebureau en wij helpen andere bedrijven zichtbaar te zijn op allerlei mogelijke manieren. We werken aan de visuele identiteit van bedrijven maar we kijken ook naar het probleem en hoe we dat kunnen oplossen. Waar ik energie van krijg, is als ik mensen of bedrijven in beweging kan krijgen. Zeker wanneer zij geneigd zijn om vast te zitten in hun denken over de manier waarop ze het altijd al gedaan hebben. Onze kracht is dat we steeds kijken naar nieuwe manieren en ontwikkelingen waarmee we meer resultaat kunnen behalen dan de gebaande wegen. De ontwikkeling van internet, online en de mogelijkheden die data bieden en hoe daar op in te spelen, dat zijn dingen die wij proberen te volgen al gaat het in razend tempo. Dus de hele digitale wereld en alle functionaliteiten die daarmee samenhangen is een interessante ontwikkeling.

Is er iets dat je leuk vind, dat niemand weet, omdat het wellicht een beetje vreemd is?

Naast het feit dat ik 365 dagen per jaar zwem in zee, sorteer ik mijn kledingkast op kleur. Al mijn jurken, jassen en T-shirts hangen of liggen op kleur gesorteerd. Zelfs de hangertjes hangen allemaal dezelfde kant op.

Hoe was je als kind?

Ik ben een soort vlinder en zo was ik ook als kind, fladderend door het leven. Heel speels, onbezorgd en vrolijk. Mijn vader zegt altijd ‘Bar is vol levenszin’, dat is denk ik wel hoe ik als kind was. Toen ik 10 jaar was ben ik heel erg ziek geweest en heb ik 9 maanden plat gelegen, dat is op die leeftijd natuurlijk niet leuk maar daardoor is mijn liefde voor lezen wel gevoed. Ook in die periode kreeg je mij er niet zo gauw onder, ik zag altijd wel weer de positieve kant van dingen.

Welke skill zou je willen bezitten?

Ik kan redelijk goed skiën, maar mensen die écht goed kunnen skiën daar kan ik dan wel jaloers op worden. Mensen die ontspannen een zwarte piste afsuizen, zonder ergens bang voor te zijn, daar kan ik vol verlangen naar kijken.

Wat is jouw idee van geluk?

Geluk zit volgens mij niet in één ding maar in duizend dingen en die zorgen samen dat je je happy voelt. Het zijn kleine geluksmomentjes die het leven bepalen. Dat kan zijn dat ik ‘s morgens kan genieten van een kop koffie en de zon op mijn gezicht, een berichtje ontvang van iemand of een knipoog krijg van een klant. Dat soort kleine dingen daar kan ik heel blij van worden.