Hugo Melis (39) is oprichter, ook wel ‘herder’, van de full service mobiele app ontwikkelaar Glamorous Goat. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? Waar krijgt hij energie van en wat is zijn grootste droom?

Wie is Hugo Melis?
Een jaar of 10 geleden ben ik, na het plotseling overlijden van mijn moeder, gaan nadenken over wat ik wil doen met mijn leven. Wat kan anders en waar wil ik actie in ondernemen? Zo kwam ik tot de conclusie om mijn eigen bedrijf te beginnen, net als mijn moeder ook een eigen bedrijf had. Ik besloot ondernemer te worden. Ik ben iemand die zijn hele leven wil blijven leren, constant opzoek naar nieuwe informatie om nieuwe dingen te leren, te kunnen en te doen. Daar haal ik energie uit.

“The greatest enemy of knowledge is not ignorance; it is the illusion of knowledge.” – Stephan Hawking

Wat is jouw favoriete bezigheid?
Ik hou van lezend leren. Nieuwe informatie opdoen die ik weer kan toepassen in mijn leven maar ook in mijn bedrijf, zoals nieuwe marketing strategieën uitdenken. Daarnaast wandel ik graag in de natuur en sport ik regelmatig, goed voor de (mentale) gezondheid.

Welk boek die je hebt gelezen raad je aan?
Ik heb een lijstje in mijn telefoon waarin ik boeken opsla die ik heb gelezen. Zo ook het boek ‘Grip, het geheim van slim werken’  van schrijver Rick Pastoor. Hier heb ik veel uit gehaald en bijvoorbeeld geleerd om op een andere manier mijn week in te delen.

Als je kijkt naar jezelf, waar ben je dan trots op?
Waar ik trots op ben is iets wat ik recent heb gedaan; ik heb een lijstje gemaakt van al mijn principes. Wat ik belangrijk vind is dat je je leven leidt vanuit die principes en zodoende niet alles per vraagstuk hoeft te overdenken. Als je bepaalde principes hebt dan weet je vrijwel meteen of iets wel of niet goed is. Ik ben er trots op dat ik zo iets kan neerzetten. Ook ben ik trots op mijn discipline en doorzettingsvermogen. Ik denk dat je daarmee een groter verschil kan maken dan je met puur slimheid en intelligentie kan bereiken. Discipline brengt je verder en als je iets niet weet dan kan je het wel leren.

“Hard choices, easy life. Easy choices, hard life.” – Jerzy Gregorek

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?
Heel vroeger, toen ik echt nog klein was, wilde ik graag motorcrosser worden. Het idee om motorcrosser te worden werd natuurlijk getriggerd door de posters die ik als kind heb gekregen. Dan dacht ik: ‘Hé dat is vet, dat wil ik ook’. Ik heb nog nooit op een crossmotor gezeten dus ik denk dat dit er niet meer van gaat komen, maar wie weet.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?
Als ik kijk naar wat wij doen, wij bouwen apps, dan is het zeker interessant om de markt van AR (Augmented Reality), in de gaten te houden. Ik denk dat Apple en de concurrentie op een bepaald moment een bril gaat uitbrengen die AR van je toestel naar een bril gaat brengen. Je kunt dan een route plannen en die over de echte wereld geprojecteerd zien. Of je krijgt informatie te zien over de mensen die je tegenkomt op straat. Een soort levensechte Terminator, maar dan positief. Klinkt eigenlijk best als een goed idee, ik ben namelijk niet zo goed met namen onthouden. Natuurlijk zal het wel een beetje vreemd zijn in het begin, maar ik denk dat het in de nabije toekomst wel realiteit gaat worden. En hoe gaan we daar dan mee om? Tja, dat is de volgende vraag.

Heb je een wens waarvan je hoopt dat deze ooit in vervulling zal gaan?
Een droom die ik heb, en die koester ik al sinds mijn jeugd, is dat ik graag een oude Porsche 911 wil hebben. Ik weet nog niet of dit het juiste moment is, of wat ik er precies mee moet, mede omdat het ingaat tegen de huidige tijd van elektrische auto’s. Anderzijds zal het gewoon een leuke hobby zijn.

In welk land zou je het liefst willen wonen?
Ik heb altijd wel het idee dat ik een keer in het buitenland ga wonen. Op dit moment ben ik in Italië en moet toegeven, Italië spreekt me erg aan.  Een ander land waarin ik altijd bijzonder geïnteresseerd ben geweest is Amerika. Een nadeel is wel dat je dan ver van alles en iedereen woont. Dan zou ik eerder voor Frankrijk, Italië of Spanje kiezen. In ieder geval richting het zuiden, voor een warmer klimaat en een relaxter leven.

Wat vind je spannend?
Genoeg! Ik vind het spannend om meer op de voorgrond te treden van mijn persoonlijke kennis. Maar wil juist meer kennis gaan delen als spreker op conferenties bijvoorbeeld. Dat vind ik echt spannend en is daarom juist een reden om te doen, naast het feit dat ik het ook leuk vind natuurlijk. Ook vind ik het spannend om risico’s te nemen, ik heb namelijk een beetje last van faalangst. Over de jaren heen ben ik daar wel beter in geworden maar het is iets wat ik altijd meeneem. Uit verschillende persoonlijkheidstesten en onderzoeken kwam altijd naar voren dat ik geen typische ondernemer ben die met gestrekt been overal in gaat. Ik ben juist berekenend maar in combinatie met de kennis die ik heb, en dat het nodig is om risico’s te nemen, denk ik dat daar ook mijn kracht zit. Ik neem zeker risico’s, maar alleen als ik weet dat wanneer het fout gaat ik ze ook kan oplossen.

Is er iets dat je leuk vindt, dat niemand weet, omdat het wellicht een beetje vreemd is?
Ik ben een redelijk open boek over het algemeen, maar ik heb wel een obsessie om bijvoorbeeld van alle gadgets die ik koop ook de dozen te bewaren.  Als ik ze dan een keer wil verkopen, dan denk ik dat het meer waard is als ik de originele doos nog heb. We hebben daardoor een dozen kerkhof op zolder. Dat weten niet veel mensen. Mijn vrouw weet het wel en die vindt het vooral irritant.