Peter Ouëndag is directeur van INSynQ, een IT dienstverlener die organisaties helpt met het optimaliseren van bedrijfsprocessen en SAP software. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? Was hij als kind al ondernemend? En waar zou hij eigenlijk het liefst willen wonen?

Wie is Peter Ouëndag?

Ik ben een sportieveling, vader van vier kinderen in de leeftijd van 20, 17, 4 en 2 en al een aantal jaar directeur van INSynQ. Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan het opbouwen van het bedrijf. Zo ben ik vooral druk met ervoor zorgen dat iedereen op een bepaalde manier naar de wereld kijkt en dat ook naar klanten en collega’s uitdraagt. Eenzelfde manier van handelen probeer ik ook thuis toe te passen: ik probeer naar de kinderen een voorbeeld te zijn en ze veel zelf te laten doen. Vroeger heb ik enorm veel gesport en heb daardoor een mentaliteit van een fanatieke sporter ontwikkeld. Deze sportersmentaliteit probeer ik ook toe te passen binnen INSynQ en bij de kinderen. Het is altijd leuk om competitie te hebben of een doel te realiseren.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Eigenlijk ben ik een beetje een klassieke nerd, ik vind het namelijk leuk om een computer uit elkaar te halen en opnieuw te configureren. Daar heb ik over het algemeen weinig tijd voor maar dat doe ik wel erg graag. Zodra ik een paar uur over heb kruip ik achter de computer en begin ik te sleutelen. Ook loop ik al sinds 1985 de Vierdaagse in Nijmegen, een sport waarbij je niet anderen hoeft te verslaan om te winnen maar juist gezamenlijk bezig bent om iets moois te doen. Een echte aanrader en leuke manier om je hoofd leeg te maken.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?

Er is een serie boeken die ik erg leuk vind en dat zijn de boeken van Eliyahu Goldratt. Het boek dat ik aanraad is het eerste boek van de reeks: Het doel. Daar zijn uiteindelijk de volgende boeken in de reeks van afgeleid die ieder weer op verschillende onderwerpen betrekkingen hebben, zoals IT of grotere ondernemingen. Een reeks waar, als je het eerste boek gelezen hebt, je niet genoeg van krijgt. Het is dan ook geen wonder dat ik de hele serie heb gekocht.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

In de negatieve zin vind ik dat we veel te veel met onszelf bezig zijn. We zoeken manieren om onszelf beter te maken en vergeten daarbij dat we ook een goede buur moeten zijn. We zouden wat meer op fatsoen en moraal moeten letten, daar maak ik mij nog wel eens zorgen om. Verder is globalisering, met name de verschillende trends binnen globalisering, ook een ontwikkeling die ik zeer interessant vind. Er zijn continenten die enorm fascinerende dingen aan het doen zijn die wij als Europa missen. Zij gaan uiteindelijk een inhaalslag maken, dus daar mogen we ook wat beter op letten.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Op jonge leeftijd was ik al redelijk ondernemend. Mijn ouders hadden thuis een winkel en iedere dag hielp ik een uurtje in de winkel. Maar ik deed daar nog een stapje bovenop: toen ik een jaar of twaalf was had ik daar mijn eigen handeltje bij. Iedere zaterdag ging ik op pad en bracht ik drank langs de deuren. Zo begon ik mijn eigen bezorgservice. Dit idee heb ik vrij snel doorgezet om uit te vinden hoe ik dit slimmer kon doen, zonder dat het mij extra energie zou kosten. Zo nam ik, in de tijd dat computers net opkwamen, typewerk aan en dat besteedde ik uit aan vriendjes die het typen gingen doen. Ik voegde het alleen nog samen, maakte een opmaak en leverde het vervolgens af bij diegene die de opdracht had gegeven. Zo had ik op zestienjarige leeftijd een mooi bedrijfje opgestart en verdiende daar ook nog leuk geld mee.

Wanneer voelde jij je voor het eerst succesvol?

Ooit ben ik kampioen geworden met voetbal en later ben ik nog twee keer kampioen geworden met volleybal. Sport is in mijn ogen waar fysiek samenkomt met inzicht en teambouwen. Sport is misschien wel de basis van hoe we bij INSynQ werken. We doen veel met mensen en ontwikkeling; we stellen bijvoorbeeld teams op een bepaalde manier samen, waardoor het team in het geheel belangrijker is dan de mensen die er in zitten. Je ziet dat het werkt want er worden resultaten geleverd. Dat is binnen een bedrijf een succes, maar bij topsport is dat de ultieme beleving.

In welk land zou je het liefst willen wonen?

Voor mijn werk ben ik een aantal keer in Argentinië geweest. Ik heb daar een enorm leuke tijd gehad en vind daarbij de mensen erg vriendelijk. Aan de ene kant werken ze hard, maar ze hebben ook die Spaanse relaxtheid: ze hebben een sterke drive om dingen mogelijk te maken, maar proberen daar toch op een relaxte manier naar te kijken. Als ik de kans zou krijgen om daar te gaan wonen, dan zou ik die met beide handen aannemen.

Met wie zou jij wel eens een ontbijtje willen eten?

Met Ranomi Kromowidjojo want ik vind het fantastisch wat zij doet. Ze heeft de top gehaald maar heeft daarna ook hard moeten werken om weer terug in de top te komen. Ooit heb ik een keer een uitnodiging gehad om met haar in gesprek te gaan maar toen kwam dat qua timing helaas niet uit. Het zou mooi zijn als ik alsnog een keer met haar in gesprek mag gaan.

Hoe wil jij later herinnerd worden?

Eigenlijk hoef ik niet op een bepaalde manier herinnerd te worden. Wat ik leuk zou vinden is dat we mooie dingen blijven doen en daarmee een mooi bedrijf houden, zodat de kinderen er uiteindelijk iets aan hebben. Ik hoef niet zozeer bijzondere dingen te doen om op een bepaalde manier herinnerd te worden. Ik ben zoals ik ben dus laat ze mij maar herinneren zoals ik nu ben. Leef vandaag, en maak je om mij maar geen zorgen.