Erik Joosten is directeur en mede-eigenaar van Blue Dragon, een verzameling van specialistische bureaus die creativiteit, technologie en connectiviteit bundelt voor merkontwikkeling, communicatie en conversie. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als ondernemer? Waar geniet hij van in het leven? Zou hij opnieuw beginnen als hij de mogelijkheid had?

Wie is Erik Joosten?

Ik ben getrouwd en heb een zoon van 8. Ik zie mezelf als verzamelaar. Hier bedoel ik mee dat ik goede mensen en leuke bedrijven om mij heen verzamel, maar bijvoorbeeld ook ervaringen in de breedste zin van het woord. Ik ben een echte ondernemer en zit met veel energie in de bedrijven waar ik actief ben. Ook ben ik iemand die actief in het leven staat, zo verzamel ik graag leuke ervaringen zoals naar het theater gaan en mooie reizen maken. Fotograferen is een uit de hand gelopen hobby maar wel een belangrijk onderdeel in mijn leven. Zo organiseer ik fotografie reizen om samen met leuke mensen mooie reizen en foto’s te maken. Mijn gevoel voor fotografie en passie voor de natuur wil ik graag overbrengen en delen met anderen.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Fotografie in combinatie met reizen. In Nederland raak ik mijn camera te weinig aan, soms ga ik wel het bos in maar gebouwen en mensen fotograferen vind ik niet zo interessant. Ik leg liever verschillende culturen en bijzondere dieren vast door naar diverse plekken te reizen.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?

Ik raad iedereen aan om juist het boek opzij te leggen, naar buiten te gaan en om je heen te kijken. Ga de natuur in, maak je hoofd leeg en zie wat er met je gebeurt, in plaats van de wijsheid van een ander kopiëren. Ik denk dat de basis voor veel in de natuur ligt en door naar buiten te gaan verrijk je jezelf meer.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Vroeger wilde ik altijd professor worden. Het leek mij interessant om dingen diepgaand te onderzoeken. Ook had ik een fase waarin ik zoöloog of astronaut wilde worden.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

De ontwikkeling op het individu gerichte communicatie gaat steeds verder. Je zou zelfs kunnen zeggen dat privacy en anonimiteit er niet meer is. Als je het hebt over marketing, communicatie en sales dan zal dat steeds gerichter worden op de ontvanger. Ook de ontwikkeling van content creëren is interessant, we zijn steeds meer content aan het maken maar men is uit het oog verloren dat content relevant moet zijn. We braken soms maar wat uit om maar aanwezig te zijn en verliezen de relevantie uit het oog, zo worden je posts of nieuwsbrieven op termijn helemaal niet meer gelezen of gezien. Kortom, RELEVANTE content is king!

Heb je een droom waarvan je hoopt dat deze werkelijkheid wordt?

De meeste dromen die ik heb daar geef ik al invulling aan. Als ik bijvoorbeeld een reis wil maken dan zorg ik ervoor dat ik het voor elkaar krijg, ik ben namelijk iemand die altijd doelen en dromen heeft. Maar er is er misschien nog één droom die daar bovenuit steekt en dat is ‘volledige onafhankelijkheid’, dat ik niets meer zou moeten en alleen dingen doe omdat ik het wil. Verder hoop ik natuurlijk dat de mensen om mij heen gelukkig en gezond blijven. Dan denk ik meteen aan mijn zoon, maar ik denk dat iedere vader die droom heeft.

Wat is jouw favoriete dier?

Ik ben een katten liefhebber. Als ik dan een favoriet mag kiezen, dan kies ik de cheeta. Het is een dier die qua evolutie zo gespecialiseerd is, dat alles in dat lijf gemaakt is voor snelheid. Onder andere de zwarte lijntjes onder de ogen, de bouw van de ruggengraat, de lange poten met de uitstaande nagels en de staart die dient als roer. Alles is 100 procent gericht op snelheid. Ik geloof erg in specialisatie, dat heb ik ook toegepast in mijn bedrijf. Bij Blue Dragon werkt een verzameling van super specialisten die de diverse vakgebieden in de markt bedienen. Er zijn een paar generalisten, waarvan ik er zelf één ben, maar verder heb ik allemaal specialisten om mij heen verzameld omdat ik erin geloof dat je specialisatie nodig hebt om te excelleren. In de natuur, zoals bij de cheeta, komt dat op een fantastische manier tot uitdrukking.

Wat zou jij je jongere zelf van 10 jaar geleden als tip willen meegeven?

Take it easy. Veel ondernemers geven zichzelf vaak als tip mee dat ze van het leven moeten genieten. Volgens enkele vrienden heb ik genieten van het leven uitgevonden. De balans tussen hard werken en leuke dingen doen. Met Take it easy wil ik zeggen dat ik de neiging heb om soms te snel te gaan. Af en toe moet je een stapje terug doen en rust nemen om de organisatie volledig mee te kunnen trekken in het proces waar je met elkaar mee bezig bent. Het hoeft niet altijd allemaal even snel te gaan.

Als je opnieuw mocht beginnen, wat zou je dan nu doen?

Ik ben eigenlijk erg tevreden met mijn leven dus ik weet niet of ik iets zou veranderen. De combinatie van een aantal bedrijven aansturen, ondernemer zijn en de vrijheid die je voor je zelf creëert om tijd en energie te hebben voor bijvoorbeeld fotografie, zou ik niet anders willen. Constant met fotografie bezig zijn zou ik bijvoorbeeld niet willen. Juist door te ondernemen en te bouwen aan mijn bedrijven, creëer ik tijd en ruimte voor hobby’s, vrienden en familie. Dan heb je naar mijn mening een fantastische combinatie.