Betsy Dijkstra (55) is lid van het management team van KICK-ICT, een full service ICT Bedrijf met focus op infrastructuur-, connectiviteit-, en securityoplossingen. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt zij zich mee bezig naast haar werk? Is er iets wat ze altijd al een keer heeft willen doen? En over welke ontwikkeling maakt zij zich zorgen?

Wie is Betsy Dijkstra?
Bovenal ben ik vrouw, mama, dochter en vriendin. Ik ben woonachtig in Den Haag en volgend jaar april ben ik 25 jaar leidinggevende van KICK-ICT samen met mijn man en schoonzus. Van huis uit ben ik marketeer en gek op het vak. Ook sta ik vol in het leven en geniet ik van alles om mij heen. Ik ben heel nieuwsgierig, altijd blij en opgewekt. Bij mij is het glas dan ook halfvol in plaats van halfleeg.

Wat is jouw favoriete bezigheid?
Ik krijg energie van reizen en vind het leuk om samen met man en kinderen op pad te gaan. Ons hart ligt toch wel een beetje in Amerika, met name in Florida. Daar gaan we vaak naartoe, mede omdat we daar familie hebben wonen. Ook ben ik enorm fan van Disney en Universal en daarom gaan we jaarlijks naar Disneyland Parijs om in deze prachtige droomwereld rond te struinen. Verder ben ik gek op het volgen van trainingen: Seminars, Webinars, workshops, noem maar op. Op dit moment ben ik ook af en toe op het ROC Mondriaan in Den Haag te vinden waar ik gastcolleges geef aan studenten en ze kennis laat maken met ondernemerschap.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?
Boeken lees ik de laatste tijd weinig, ik ben vooral druk in de digitale wereld en kijk veel YouTube video’s van marketing managementgoeroes, zoals Ben Tiggelaar en Simon Sinek. Als je praat over vakliteratuur dan vind ik deze video’s vaak meer inspireren dan wanneer ik een boek lees. Het enige boek dat ik onlangs heb gelezen en die ik aanraad is De Ladder van Ben Tiggelaar. Begin volgend jaar ga ik een training bij hem volgen op het gebied van verandering, waarom dat soms zo moeilijk is. De trainingen hebben dit boek als uitgangspunt.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?
Tot mijn 16e wilde ik (straaljager)piloot worden, ook al had ik nog nooit gevlogen. In Havo 5 stelde mijn vader de vraag: ‘wat wil je eigenlijk gaan doen?’ Ik had nog geen flauw idee, maar toen kwam hij met het idee om te solliciteren bij de politie. Zodoende heb ik 12 jaar bij de politie gewerkt in Den Haag. Toen ik een paar jaar agent was, begon ik mij af te vragen of ik dit voor altijd ging doen. Uiteindelijk besloot ik een ander pad te kiezen en heb ik, naast mijn werk als agent, diverse deeltijd studies gedaan in de avonduren. Zo heb ik ook mijn man leren kennen. Hij had samen met zijn vader een ICT bedrijf en daardoor ben ik de ICT ingerold.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?
Het huidige onderwijs, met name het MBO, sluit niet aan bij de werkzaamheden op dit moment, of het nu op commercieel of op technisch gebied is. De MBO opleidingen in ICT sluiten absoluut niet aan met waar wij in de ICT mee bezig zijn in de praktijk, het lijkt wel alsof de opleidingen zijn blijven hangen in het verleden. Dat vind ik een zorgwekkende ontwikkeling. Wellicht komt dat door de vergrijzing van de docenten. Ik ben daarom voorstander om vooral op MBO en HBO, mensen uit de praktijk te laten doceren, zoals ik af en toe ook gastcolleges geef op het ROC Mondriaan. Wij als ondernemers staan middenin het werk en hebben meer impact, studenten krijgen dan een goed beeld over hoe het is om in dit vakgebied te werken.

Met welk dier vergelijk je jezelf?
Een konijntje, een spring in het veld die lekker kan rondlopen en rommelen.

Welke natuurlijke gave zou je willen bezitten?
Ik zou wel graag de gave willen bezitten om in iemands hoofd te kunnen kruipen om er achter te komen wat er in die persoon om gaat. Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in gedrag, waarom iemand doet wat hij doet of waarom hij een bepaalde beslissing neemt. Op sommige momenten is het handig om te weten wat iemand denkt of voelt, zodat ik daar beter op kan anticiperen.

Wat heb je nog niet gedaan wat je wel zou willen doen?
Ondanks dat ik het eng vind, zou ik wel een keer parachute willen springen of in een haaienkooi willen zitten. Of ik het doe is een tweede, maar soms moet je even je grenzen verleggen.

Wat is jouw uitdaging voor 2020?
Over het algemeen heb ik niet echt een uitdaging voor volgend jaar. Het voornaamste, dat eigenlijk geen uitdaging is, is gewoon gezond blijven. Nog iets beter, gezelliger en leuker doen dan wat ik nu doe, zowel privé als zakelijk.