Kees Weerheim (57) is Directeur van BHVNederland, de dienstverlening die praktijkgerichte, op maat gemaakte en doeltreffende trainingen aanbied op het gebied van Brand(veiligheid) en EHBO. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? Wat wilde hij later worden toen hij een kind was? En wat is zijn meesterplan als hij een super schurk zou zijn?

Wie is Kees Weerheim?

Ik ben ondernemer en vader van een samengesteld gezin van 5 kinderen die onderhand allemaal de deur uit zijn. Ik golf graag, hou van netwerken en maak, samen met Jolanda mijn vrouw, tijd vrij voor tripjes naar leuke en mooie plekken. In 2010 ben ik, officieel, begonnen met ondernemen, daarvoor heb ik in loondienst gewerkt binnen de agrarische sector en later als Brandweerman. In dit opzicht kun je zeggen dat ik een redelijke laatbloeier ben op het gebied van ondernemen. Door alle veranderingen binnen de Brandweer werd daar gevraagd om ondernemende mensen die open stonden voor vernieuwing, daarbij opgeteld de passie voor veiligheid zorgen ervoor dat ik de stap heb gezet richting mijn eigen onderneming.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Golfen! Dat is een hobby die mij goed bevalt. Het is de ideale sport om je hoofd leeg te maken, sportief bezig te zijn en buiten te lopen in de natuur.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?

Het boek dat ik op dit moment lees en zeer aanraad is: Steeds Leuker van Jelle Hermes. Het boek wijst erop dat je weinig of zeer beperkt invloed hebt op veel van de dingen die om je heen gebeuren en dat je juist moet focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt. Een tip die de schrijver meegeeft is om via korte routes met leuke, maar vooral de goede dingen bezig te zijn en je niet te laten leiden door dingen waar je geen invloed op hebt.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Ik ben opgegroeid in de agrarische sector want mijn vader had een tuincentrum. Uiteindelijk heb ik ook gekozen voor de agrarische sector en heb ik een lange tijd in de groene vinger hoek gewerkt. Uiteindelijk ben ik brandweerman geworden, mede doordat ik vroeger een aantal jaar als vrijwillig brandweerman heb gewerkt en dus van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Als kind wil je natuurlijk vaak brandweerman of politieagent worden en dat ben ik uiteindelijk ook geworden.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Er zijn er twee die ik belangrijk vind: ten eerste de ontwikkeling van de verschuiving van de bevolking, dus de vluchtelingen situatie. Denk niet teveel in wij en zij maar in ons, het is onze wereld. Dat is een ontwikkeling die we nauwlettend in de gaten moeten houden en waarvoor we iets kunnen betekenen. Ten tweede, als ik kijk naar mijn eigen bedrijfstak, dan vind ik dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de rol van de overheid als wetgever, die zich overigens steeds meer terugtrekt. De wetgeving rondom veiligheid verandert zo snel dat mensen niet meer weten waar ze aan toe zijn. De overheid zegt dan: ‘je had de wet moeten kennen’. Als ondernemer weet je zo onderhand niet meer aan welke wetten je moet voldoen.

Wat is jouw meesterplan als je een super schurk zou zijn?

Ik moet denken aan het plan van Robin Hood. Stelen van de rijken en geven aan de armen, daar kan ik mij wel in vinden. Maar wat precies mijn meesterplan zou zijn weet ik niet. Ik vind het in ieder geval belangrijk dat we delen, of dat nou kennis of geld is, we zijn met zoveel mensen op deze wereld, waarom moet ik het beter hebben dan een ander? Dus dan zou ik moeten nadenken over een superschurenstreek die dit mogelijk maakt. Eigenlijk ben ik dan meer een superheld, maar die status zou ik minder ambiëren.

Wat is je grootste droom?

Soms is het evenwicht kwijt tussen zakelijk en privé en dat is een risico waar meerdere ondernemers last van hebben. Mijn droom zou zijn dat ik de baas ben over mijn eigen agenda. Dat gaat veel verder dan bepalen wat er in de agenda staat, het gaat meer over dat ik diegene ben die bepaal wat ik ga doen. Dat ik ‘s ochtends wakker word en denk: wat ga ik vandaag eens doen? Stoppen met ondernemen is daar niet een van, want dat vind ik veel te leuk. Wel zou ik de mogelijkheid willen hebben om te zeggen dat ik een dagje thuis blijf omdat het bedrijf zodanig goed geregeld is dat het mogelijk is. Kortom, mijn droom is zeggenschap over mijn eigen agenda. Dat is niet simpel, maar als je er niet aan werkt dan gaat het ook niet lukken.

Waar word je vrolijk van?

Van blije ontspannen mensen om me heen die leuk vinden wat ze doen. Van mij betreft mag er ook best een smiley in een mailtje!

Wat zou jij je jongere zelf van 10 jaar geleden als tip willen meegeven?

Denk niet te moeilijk. Wat je soms ziet is dat je jezelf heel erg kan beperken in je gedachten. Wanneer je gaat voor dat wat je denkt, dan kom je vaak veel verder.