Giovanni Gubbels (28) en Jeroen Kemp (30) zijn de oprichters van ChainCargo, het zakelijk online boekingsplatform voor koeriersoplossingen waaronder spoedtransport. Ondersteund door eigen ontwikkelde logistieke software, ChainCode, wordt de zending binnen een paar klikken opgehaald. “We zien ons als regisseur van de transport, alleen in plaats van faxen, bellen of e-mailen, doen we dat geautomatiseerd via ons platform”. Met ChainCargo willen zij de logistiek veranderen vanuit de logistics forwarding perspective. In dit interview vertellen zij hun verhaal.

Wie zijn Giovanni en Jeroen?

Giovanni Ik zit bijna 9 jaar in de logistiek waarbij ik ben begonnen op Schiphol in de lucht- en zeevracht, gericht op import en export. Daarna ben ik de warehousing ingerold en heb Ik veel operationele en leidinggevende ervaring opgedaan. Waarna ik nog enkele jaren in de commercie heb gezeten binnen de parcel/express wereld. Na ongeveer 7 jaar in loondienst besloot ik voor mijzelf te beginnen om meer onderzoek te doen binnen de logistiek. Zo ben ik begonnen als zzp’er en tijdens deze periode heb ik Jeroen leren kennen, dat klikte best goed in de samenwerking. Samen zijn we het avontuur aangegaan in de vorm van ChainCode en ChainCargo.

Jeroen ik heb logistiek gestudeerd in Amsterdam. Tijdens een traineeship in Toronto ben ik in aanraking gekomen met de verschillende systemen van de logistiek en het fascineerde mij hoe deze systemen in elkaar zaten. Uiteindelijk ben ik mij gaan specialiseren in die systemen en ben ik na mijn studie als consultant aan de slag gegaan, waarbij ik nieuwere systemen ging implementeren. Zodoende kwam ik erachter dat die systemen anders en beter konden en ben ik met een klein team nieuwe software gaan ontwikkelen. Op een gegeven moment, zoals Gio al vertelde, zijn we in contact gekomen en hebben we onze ideeën gebundeld en zijn we ChainCode gestart en ondertussen aan ChainCargo begonnen.

Zijn jullie altijd al ondernemend geweest?

Giovanni Ik heb altijd wel ondernemingen naast mijn baan gehad. Zo verkocht ik whiteboards aan scholen toen ik zelf nog studeerde, heb ik diverse consultancy opdrachten gedaan en heb ik een eigen webshop gehad.

Jeroen Ik ben begonnen met ondernemen toen ik ongeveer 12 jaar oud was door websites te bouwen voor mensen in de buurt. Al snel kwam ik erachter dat als ik een website bouwde, ik één keer verdiende, maar als ik de domeinnaam en het e-mailadres erbij verkocht dan verdiende ik elke maand. Zo begon ik tijdens mijn schooltijd te verdienen aan klanten die domeinnamen kochten.

Wat is jullie visie voor ChainCode/Cargo. Waar willen jullie over 5 jaar zijn?

Giovanni Als ik kijk naar ChainCode en ik denk dat ik dan voor ons beide spreek, dan willen we een stabiele groep van mensen hebben waarmee we het verschil kunnen maken om supply chain advies te geven, ondersteund door een software die door ons ontwikkeld is. We willen verschillende services aanbieden en of dat in een paar landen, heel Europa of verder is, dat moet de snelheid uitwijzen.

Jeroen We zijn vooral aan het focussen om een tweede versie neer te zetten die er mooier uitziet en ook simpeler in gebruik is. Ook willen we niet alleen dingen per vrachtauto versturen, maar ook op de trein of met binnenvaart verschepen en zo willen we steeds groter groeien.

Jullie zijn beide oprichter, maar zit er een verschil in jullie rolverdeling binnen het bedrijf?

Giovanni De bedrijfsvoering doen we zoveel mogelijk samen. Ik ben zelf iets commerciëler bezig. Kort gezegd open ik de deuren en geef ik een introductie, daarna neemt Jeroen het over wat betreft ChainCode. Bij ChainCargo doe ik voornamelijk de dagelijkse leiding.

Jeroen Ik houd me meer bezig met IT en de engineering kant. In principe doen we veel samen, maar als je het dag tot dag bekijkt, dan zit Giovanni vooral aan de sales en operationele kant van het bedrijf, waar ik het engineering en IT team aanstuur.

Giovanni We hebben eigenlijk niet echt een label.

Jeroen Klopt, soms geven we ook wel presentaties samen, ligt er maar net aan hoe het uitkomt en wie kan.

Hebben jullie nog een uitdaging voor 2020?

Giovanni Genoeg! We willen met ChainCargo exceptioneel groeien met het aantal shipments die we doen. We hebben er ruim 500 gedaan het afgelopen jaar en dit jaar willen we dat vertienvoudigen. We willen een series A investering binnen halen en een stabiele club vormen om het team verder uit te kunnen breiden. Ook houden we ons bezig met duurzaam werken en nieuwe klanten binnen halen om te blijven leren wat er speelt in de markt.

Jeroen Series A is een investering tussen de 2 en de 10 miljoen, we hopen dat in augustus binnen te halen. Als dat loopt dan kunnen we uitbreiden, grotere teams creëren en een series B neer zetten. Focus voor 2020 is dat we gaan bepalen hoe we die series A gaan invullen, wat we gaan doen met het geld en wat de bedrijfsstructuur is die daarbij hoort.

 

Wie zouden jullie willen zijn als je niet jezelf was?

Giovanni Zo daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht, ik ben eigenlijk wel tevreden met wie ik ben. Wel volg ik zelf veel van Gerard Adams en Gary Vaynerchuck.

Jeroen In mijn studieperiode heb ik heel veel Steve Jobs gevolgd, qua persoonlijkheid had ik niet zoveel met hem, maar ik vond het wel heel bijzonder hoe hij de boel voor elkaar kreeg. Vooral het element tussen technologie en hardware; de producten zagen er goed uit en zijn makkelijk bruikbaar. Die filosofie spreekt mij heel erg aan.

Zijn er nog andere activiteiten waar je graag energie in steekt, los van werk?

Jeroen  Eigenlijk niet, ik ben voornamelijk aan het werk. Ik had wel hobby’s maar die heb ik jaren geleden opgeheven, zo ging ik vroeger elk jaar op wintersport maar dat heb ik de afgelopen 3 jaar niet meer gedaan. Eigenlijk is ChainCargo mijn nieuwe hobby, het voelt niet alsof ik werk aan het doen ben, ik doe namelijk iets dat ik super leuk vind dus ik steek daar graag veel tijd in.

Giovanni ChainCargo voelt ook voor mij als een hobby. Daarnaast ben ik wel bezig met sport en ontspanning, denk aan activiteiten met vrienden, maar ook het lezen van inspirerende- en businessboeken.

Welke muziek zou er gedraaid worden als jij een zaal binnenloopt?

Jeroen De film Ironman vond ik altijd fantastisch, de entrees die hij maakte waren altijd wel bombastisch. Maar mocht het zo zijn dat ik met dit bedrijf een entree mag maken, dan neem ik wel even de tijd om te bedenken op wat voor muziek ik dan binnen wil lopen.

Giovanni Persoonlijk luister ik naar alle soorten muziek en heb daarbij wel echt een voorkeur voor Latin muziek. Wanneer het iets met ons bedrijf te maken zou hebben, dan heb ik echt geen idee wat we zouden draaien, ook de muziek op kantoor loopt namelijk echt uit een.

Met welk dier vergelijk je jezelf?

Jeroen In het weekend ben ik gewoon een huiskat die lekker op de bank ligt met eten en een drankje erbij.
Giovanni Uhm een hond? Ik ben zeer loyaal en geef niet op. Ben spontaan en flexibel en wil altijd nieuwe dingen ontdekken in het leven.

Wat is jullie grootste droom?

Jeroen Voor het bedrijf hoop ik dat we de hele logistieke markt op de kop kunnen zetten met ChainCargo. ChainCode zou daar als ondersteunden factor bij zitten om te zorgen dat die gebruiksvriendelijke software echt gaat bestaan en ook echt gebruiksvriendelijk is. Vaak hoor je dat je niet vandaag kan bestellen en het dezelfde dag geleverd kan krijgen want dat kost teveel energie en is slecht voor het milieu. Ik geloof in het feit dat we de logistiek anders kunnen inrichten zodat het wel mogelijk wordt.

Giovanni Ik sluit me bij Jeroen aan. Ik wil ons bedrijf uitbreiden en we dromen natuurlijk om dit wereldwijd te gaan doen in alle modaliteiten. Oftewel het ophalen en leveren op de door de klant gewenste momenten op de meest duurzame manier ten opzichte van de behoefte.

Jeroen Het zou een mooie droom zijn als we met ChainCode en ChainCargo de logistiek zo kunnen veranderen dat direct bestellen en leveren mogelijk wordt.