Erik van Lenthe (54) is Algemeen Directeur van HumanCapitalCare, een innovatieve dienstverlener op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? Wat is zijn favoriete boek? En op welke muziek maakt hij zijn entree?

Wie is Erik van Lenthe?

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen van 24 en 22. Van huis uit zijn wij tukkers, maar aangezien het helaas niet te bereizen is om dagelijks van Hengelo naar Nijmegen Son te gaan, hebben we twee jaar geleden besloten om te verhuizen. Ik ben opgegroeid in Twente vandaar de Twentse tongval zo af en toe. Als je het hebt over achtergrond en historie, dan vind ik het altijd mooi om te horen waar mensen vandaan komen. Daarnaast krijg ik veel energie van mijn gezin, lezen over verschillende onderwerpen om bij te blijven wat er gebeurt in de maatschappij, en de verbinding opzoeken met mensen. Ik zoek altijd de verbinding op met mijn werknemers door even binnen te lopen om te kletsen, of een kop koffie te drinken als iemand jarig is. Mijn drive is hoe ik mensen kan meenemen in de ontwikkeling voor zichzelf en voor de organisatie.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Ik ben wel een lezer. Over het algemeen zijn dat management gerelateerde boeken, over thema’s als leiderschap, duurzaam inzetbaarheid, gezondheidsmanagement, organisatiebesturing, veranderkunde etc. dat zijn thema’s die mij enorm boeien. Ook lekker lanterfanten vind ik heerlijk. In de tuin prutsen en de ogen dicht doen en genieten. Even lekker niks doen.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?
Schaduwen over de woestijn,
van Jaap Jan Brouwer. Dit boek gaat over de leiderschapsstijlen van het Engelse en Duitse leger en wordt betrokken op de sturing in organisaties. Dat vond ik zelf een heel interessant boek om te lezen. Met name om te zien hoe die legers succesvol waren en hoe dat geprojecteerd wordt op de organisaties van nu.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?
Ik ben een gediplomeerd groenteboer. Een vriend van mij, waar ik sinds mijn 12e contact mee heb, had thuis een groente- en bloemenzaak en ik was daar vaak te vinden. Naast mijn schooltijd werkte ik bij hun in de zaak en hielp ik bijvoorbeeld met bloemen inpakken. Dat vond ik echt een mooi vakgebied. Uiteindelijk heb ik ook een vakdiploma gehaald met het idee om mijn eigen zaak te beginnen. Het komt eigenlijk erg overeen met wat ik nu doe, het gaat namelijk over een mooie uitstraling van de zaak, het verschil wordt gemaakt in de details, een juiste balans vinden tussen inkoop en verkoop, maar wat vooral belangrijk is: klantcontact. Dat zijn punten die veel gelijkenissen hebben met HumanCapitalCare.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Er zijn meerdere dingen die we in de gaten moeten houden. Zoals de maakindustrie in Duitsland, die zwaar onder druk staat en waarschijnlijk impact gaat krijgen op de Nederlandse economie. Het ziet er namelijk naar uit dat Duitsland in en soort van recessie raakt. Als je wereldwijd kijkt, zoals naar China en Amerika, dan spelen daar ook belangrijke aspecten een rol die voor onrust kunnen zorgen. Maar als we dichter bij huis kijken, dan zou ik zeggen de oudere populatie, risico van overgewicht en toename van stress. Duurzaam inzetbaarheid en op basis van data kunnen voorspellen zijn thema’s waar wij ons bijvoorbeeld veel mee bezig houden.

Welke muziek zou er gedraaid worden als je een zaal binnen loopt?

Ik heb wel eens nagedacht over wat voor muziek ik zou willen dat er gedraaid wordt als ik word begraven of gecremeerd, maar hier had ik nog niet eerder over nagedacht. Ik luister naar veel verschillende muziek, maar als ik dan toch moet kiezen dan een nummer van Dire Straits, zij hebben mooie gitaarsolo’s.

Wat is de ergste baan die je ooit hebt gehad?
Toen ik naast school vakantie werk deed, heb ik een tijdje in een bedrijf gewerkt dat rijbewijslinnen keurde. Dan zit je de hele dag naar zo’n rol te kijken of er foutjes inzitten. Daar word je heel snel gek van. Daarnaast heb ik enkele jaren in een energie bedrijf gewerkt. Dit bedrijf paste niet bij mij omdat het te technisch was, ik ben meer mens-georiënteerd.

Heb je een wens waarvan je hoopt dat deze ooit in vervulling zal gaan?
Als ik een wens zou mogen uiten, dan heeft dat te maken met gelukkig en gezond blijven. Ik hecht niet veel waarde aan materiële dingen. Onlangs ben ik aangesloten bij een netwerk over geluk en zij hebben een droom waar ik zelf ook veel mee bezig ben, en die droom is dat zij in 2020, 10 procent van de wereldbevolking iedere dag een beetje gelukkiger willen maken. Zo neem ik deel aan een community waarin we elke dag iets moois delen. Dan beleef je het zelf, je schrijft het op en je besmet iemand met het moois wat jij hebt ervaren die dag. Besmetten van het mooie wat je zelf ervaart, noemen wij ‘een happy we moment’. Een moment van zien en voelen die je deelt met anderen. Dit doe ik al ruim 600 dagen iedere dag.