Harold van Aart is Algemeen Directeur van The Admin People, een ervaren specialist in flexibiliteit die advies en ondersteuning levert op het gebied van HR. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? Wat is zijn favoriete boek? En is er wellicht iets waar hij bang voor is?

Wie is Harold van Aart?

Spontaan, enthousiast en gefocust op dingen bereiken. Dat zijn drie aspecten die mij omschrijven. Als het gaat om het zakelijke deel dan ben ik me op dit moment vooral aan het focussen om een aantal dingen in de arbeidsmarkt te veranderen. Hierdoor krijgen we uiteindelijk een betere arbeidsmarkt die de veranderingen van de komende jaren aan kan. Naast werk besteed ik tijd aan het voorzitterschap van de voetbalvereniging, ben ik bestuurslid bij een evenement in het dorp waar ik woon, en ben ik vader van twee volwassen kinderen. Rond de decembermaanden ben ik altijd druk met verkleden als Sinterklaas of Piet. Ook dit jaar heb ik weer negen bedrijfsoptredens als Sinterklaas én doe ik mee aan een Sinterklaasfilm en optocht. Ik doe veel dingen naast mijn werk omdat ik het leuk vind. Allemaal verschillende dingen waarbij ik met mensen in de weer ben, wat mij energie geeft.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Niks doen. Daar kan ik erg van genieten. Helemaal niks doen daar kan ik dan weer niet tegen, maar als er soms een moment is om even te aarden, dan geniet ik daar van. Daarnaast ga ik graag op pad met mijn zoon om inkopen te doen voor zijn aquarium en doe ik ook nog een poging op muzikaal gebied door een keer geluid te maken op een gitaar, of een stok te slaan op een drumstel.

Welk boek die je hebt gelezen raad je aan?

Ik denk dat er nog zeker 200 boeken in mijn boekenkast staan die ik nog moet lezen. Het is wel zeker een hobby, vooral op vakantie lees ik zo 10 boeken. Boeken zoals het genre van Dan Brown vind ik erg leuk en of dat nu futuristisch is of hedendaags, dat maakt mij niet uit. Wat ik daarnaast kan aanraden is het boekje van Guido Thys, ‘Ontklooien, 101 quotes om aan uw baas te vertellen wat u altijd al wilde zeggen maar nooit gedurfd heeft’. Dit boek is erg grappig en ik lach mij er altijd krom om. Het hele boekje zit vol met quotes en herkenbare situaties.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Kok! Ik vond het leuk om hapjes te maken en deze op een leuke manier te serveren en te zorgen dat iedereen van alles genoeg had. Dat verzorgende stukje wat je in de horeca hebt, dat sprak mij erg aan. Je kon vrij autonoom en creatief zijn en met dingen experimenteren. Maar toen ik me bedacht dat ik dan ook in het weekend zou moeten werken, toen zag ik dat niet meer zitten.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Er wordt al jaren geroepen dat robotisering het gaat overnemen. In lijn daarvan moeten we er in de toekomst op gaan letten dat werknemers flexibeler gaan nadenken over het werk dat ze doen, en dat werkgevers moeten nadenken op welke manier ze de medewerkers die beschikbaar zijn gaan inzetten. Zodra robotisering daadwerkelijk banen laat verdwijnen doordat deze geautomatiseerd worden, zullen veel mensen zonder werk zitten. We moeten de arbeidsmarkt op een gegeven moment anders gaan indelen, met name de flexibiliteit van de arbeidscontracten. Met dit gedachtegoed kunnen we de arbeidsmarkt mobieler maken.

Is er iets waar je bang voor bent?

Eigenlijk ben ik niet ergens bang voor. In mijn leven heb ik best wel zware dingen meegemaakt, die een mens meestal tussen zijn/haar 12e tot 60e meemaakt, maar die ik al tussen mijn 12e en 30e heb meegemaakt. Daardoor heb ik geleerd te genieten van het leven en niet te somber naar dingen te kijken. Ben ik dan net als ieder mens bang dat ik ziek word en er niet meer bovenop kom? Ja. Ben ik bang om er straks niet meer te zijn? Ja, daar zit ik niet naar uit te kijken. Over het algemeen ben ik nergens écht bang voor. Er is een wedstrijd die ik bijvoorbeeld niet zal winnen: de pijp uit gaan. Voor de rest probeer ik overal een feest van te maken. Angst brengt je namelijk niet zo veel.

Is er iets dat je leuk vindt, dat niemand weet omdat het wellicht een beetje vreemd is?

Mijn zoon wilde al jaren een hobby met z’n vader hebben. Hij wilde altijd een aquarium, dus je kunt het al raden: ik heb er nu ook een. En nu ben ik bezig om te onderzoeken wat voor terrarium ik ga nemen. En dat is misschien iets wat niemand bij mij verwacht. Op dit moment heb ik als doel om een klein tropisch regenwoud te creëren, met keuze uit kikkers, salamanders etc. Als dat een onhaalbaar iets is, dan kan het ook zomaar wat anders worden. Maar gevoelsmatig vind ik dit zeker interessant!

Plan je al je stappen strategisch uit? Of ga je waar de wind je brengt?

Ik weet wel waar ik heen wil en in welke omvang ik wil eindigen, maar ik heb niet vooraf bepaald hoe dat er precies uit moet zien. Ontwikkelingen in de markt houd ik nauwlettend in de gaten, dus als ik opeens iets totaal anders moet doen om mijn doel te bereiken, dan pas ik mijn plan aan. Dus ik heb wel een idee hoe groot ik het bedrijf uiteindelijk wil laten worden en wat de impact in de wereld zou moeten zijn, maar de weg er naartoe is niet vooraf uitgestippeld.