Richard Lenting is mede-eigenaar van Activaa, een accountant en sparringspartner voor ondernemers met ambitie! Maar hoe staat hij in het leven? Welke tip zou hij iedereen mee willen geven? En wat is zijn grootste uitdaging voor 2021?

Wie is Richard Lenting?

Ik ben 32 jaar, vader van drie kinderen en woonachtig in Vianen met mijn vrouw, kinderen en twee katten. Net aan de rand van de stad. Hier op mijn thuiskantoor kijk ik een beetje over de polder uit. Ons kantoor -dat overigens in IJsselstein staat- is in 2014 opgericht door mijn compagnon en ik ben er in het najaar van 2015 bijgekomen. Destijds waren we nog maar met zijn tweeën en nu zijn we met een mannetje of 15.

Hoewel ik zowel de titel van Accountant als die van Belastingadviseur draag, zie ik mezelf meer als allround-adviseur en sparringspartner van MKB-ondernemers. Dat ik een sterke theoretische achtergrond heb, helpt hier wel bij.

Wat doe jij graag in je vrije tijd?

Ik was vroeger altijd fanatiek voetballer, maar op een gegeven moment was dit steeds lastiger te combineren met werk en het gezinsleven. Op het gebied van sport ga ik nu graag hardlopen en voornamelijk wielrennen. Daarnaast bestaat mijn vrije tijd vooral uit leuke dingen ondernemen met mijn gezin.

Heb je altijd al in de accountancy gezeten?

Ja, altijd. Ik ben heel vroeg begonnen. Eigenlijk ben ik per toeval op mijn 17e bij een lokaal accountantskantoor gaan werken en zo ook voor dit vak gekozen. Ik was toen vrij jong en wist nog niet helemaal wat ik wilde. Uiteindelijk was dat een vrij goede keuze. Ik bleek er veel affiniteit mee te hebben en ik ben toen vervolgens op mijn 18e een duale studie gaan doen, waarbij ik 3 dagen in de week werkte en 2 dagen in de week naar school ging. Waarna ik op mijn 26e volledig ben afgestuurd als accountant en waarmee ik destijds één van de jongste accountants van ons land was. Inmiddels zit ik bijna 15 jaar in het vak en zit ik vol energie om de afgelopen jaren opgedane ervaringen een volgende 15 jaar over te brengen op ondernemers.

Waar krijg jij energie van?

Ondernemen. Zelf ondernemen, maar vooral ook met anderen. Eigenlijk is mijn werk ook mijn voornaamste passie, uiteraard even los van mijn gezin en mijn privé leven, ben ik ook gewoon dag en nacht voor en met ondernemers bezig om hun te ondersteunen in alle facetten van het ondernemen.

Wat is jouw belangrijkste uitdaging voor 2021?

Voornamelijk de begeleiding van ondernemers in deze tijd en de begeleiding naar het ‘na-corona’ tijdperk. Wat is afgelopen periode de uitdaging geweest en wat is nu de uitdaging? Ook in het positioneren van je onderneming in het ondernemerslandschap. Mijn visie daarop is dat het eigenlijk nooit helemaal meer zou verdwijnen, deels thuiswerken zal de toekomst worden en we zullen veel meer online met elkaar vergaderen, maar hoe ga je met die uitdagingen om?

Welke tip zou jij iedere ondernemer willen meegeven?

Een belangrijke tip die ik wil meegeven is: bouw vooral aan je onderneming, kijk naar je onderneming en zoom uit. Kijk wat er in je onderneming speelt en onderneem daar ook gewoon actie op. Zeker in het veranderend ondernemingslandschap zoals we dat nu kennen, na een persconferentie kan de wereld er weer heel anders uitzien. Je moet snelle beslissingen nemen en je organisatie durven mee te laten sturen/laveren met het veranderend ondernemersklimaat.

Hoe sta jij in het leven?

Onbevangen relaxed. Neem het zoals het komt. Ik heb ooit bij een organisatie gewerkt waar het op een gegeven moment niet zo lekker liep in de organisatie zelf op het gebied van collega’s, samenwerkingsvormen, etc. Toen hebben we met zijn alle een groepscoach gehad en die zei ‘alles waar je geen invloed op kan uitoefenen, laat dat gewoon van je afglijden en leg dat naast je neer.’ Dat moet je een plekje kunnen geven, want als je jezelf laat frustreren om zaken waar je toch geen impact op kan uitoefenen dan raak je alleen maar verder gefrustreerd. Daarentegen moet je juist gaan voor alles waar je wél een impact op kan hebben, keuzes durven maken en dat tot iets moois uitbouwen. Kortom, durf kansen te grijpen, sluit je af voor dingen waar je alleen maar negatieve energie van krijgt en focus je met name op de positieve dingen in het leven.