Nanda Ruyters is de directeur en oprichter van BRight Advocaten, een advocatenkantoor dat zich specialiseert in intellectuele eigendom. Hierbij moet je denken aan zaken over auteursrecht, merkenrecht, reclame, handelsnamen etc. Wat doet zij naast haar werk als directeur? Welke tip zou zij iedereen mee willen geven? En wat is haar grootste uitdaging voor 2021?

Wie is Nanda Ruyters?

Mijn naam is Nanda Ruyters, ik ben moeder van drie kinderen en heb een relatie met een fantastisch leuke man die ook ondernemer is. Ik heb rechten gestudeerd en na mijn studie heb ik 10 jaar lang gewerkt bij AKD, één van de grootste advocatenkantoren op landelijk gebied waar ik mij ook al bezighield met het vakgebied intellectuele eigendom.

Nu ben ik de eigenaar van het bedrijf BRight Advocaten, in april bestaan we alweer 10 jaar. We zijn heel veel bezig met zaken waarin het ene bedrijf een product van de ander heeft gekopieerd of nagemaakt, dit kan gaan over het uiterlijk van het product maar ook over bijvoorbeeld de naam.

Het leuke aan dit werk vind ik dan ook dat het zo uiteenlopend is, dat we werken met tastbare producten en dat het een positief vakgebied is. Verder zou ik mezelf niet beschrijven als typische advocaat maar meer als een ondernemer die meedenkt met klanten en altijd zoekt naar de beste ‘weg uit’ voor de klant.

Waar krijg jij energie van? 

Naast mijn werk ben ik graag buiten en/of aan het sporten. Hardlopen is het gene wat ik het meest doe omdat dit vooral makkelijk tussendoor te doen is. En kickboxen sinds kort. Niet verwacht maar ook heerlijk. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om te paddelen, mountainbiken of skiën maar ook wandelen met mijn hond in de natuur is iets wat ik graag doe. Waar ik ook echt energie van krijg zijn nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe omgevingen, nieuwe uitdagingen. Die verfrissing geeft mij energie.

Wat is je grootste droom?

Ik wil meer tijd om de wereld te ontdekken, te reizen en dit ook te laten zien aan mijn kinderen. Mijn droom is dan ook om dit te kunnen combineren met werk. Ik ben er het afgelopen jaar achter gekomen dat het prima te doen is om op afstand te werken. Mijn droom ben ik dus eigenlijk al langzamerhand werkelijkheid aan het maken maar ik zou deze werk en privé balans wel nog beter willen hebben zodat ik meer van de wereld kan zien.

Welke tip zou jij iedereen mee willen geven?

Neem af en toe even afstand, letterlijk maar ook figuurlijk, van zaken waar je druk mee bezig bent. Het is belangrijk om af en toe ruimte te creëren in je hoofd zodat er weer nieuwe ideeën kunnen ontstaan.

Wat is jouw levensmotto?

Kom in actie als je iets wilt bereiken want succes komt niet vanzelf. Ik heb namelijk van jongs af aangeleerd om hard te werken voor de dingen die ik graag wil en dat doe ik eigenlijk nog steeds.

Wat is jouw belangrijkste uitdaging voor 2021?

Het staat op de planning om dit jaar iemand aan te nemen die ons team komt ondersteunen en nieuwe kennis meebrengt om de business verder uit te breiden. Het blijkt moeilijk om iemand in ons vakgebied te vinden die ook bereid is om naar Breda te komen. De meeste concurrenten zitten toch in Amsterdam en de Randstad. Ik hoop dan ook echt dat we dit jaar goed personeel naar het zuiden kunnen trekken.

Nog iets, wat niet mijn belangrijkste uitdaging is maar wat ik wel erg leuk vind. Dit jaar bestaan wij in April alweer 10 jaar en we zouden het erg leuk vinden om als eerste weer een feestje te kunnen vieren. De uitdaging is hier dan ook de timing van het feestje.