‘VRmaster’ Detlef La Grand toont virtuele oplossingen voor echte vraagstukken

 

De zaken eens door een andere bril bekijken, kan nooit kwaad. En als het aan Detlef La Grand, oprichter van VRmaster, ligt, is dat een Virtual reality-bril. “Waarom? Virtual reality biedt bedrijven talloze mogelijkheden voor het trainen van werknemers, het verhogen van de klantbeleving en de kans om klanten ‘op afstand’ te overtuigen van de meerwaarde van bepaalde producten. Ook kun je een ruimte bezoeken alsof je er zelf bent. Duur? Welnee! Virtual reality is nu betaalbaar, toegankelijk en makkelijk toepasbaar, aldus Detlef die tijdens de gastlunch van Directeuren Netwerk op 23 maart in Eindhoven Virtual reality (VR) letterlijk en figuurlijk zichtbaar maakte aan enkele enthousiaste en nieuwsgierige ondernemers. Hij legt uit wat er allemaal kan met ‘betaalbare’ virtual reality.

 

Met een smartphone en een beetje karton kom je al een heel eind

“Om virtual reality te beleven, heb je niet langer een hele dure bril nodig. Een smartphone en de VRmaster zijn al voldoende. De VRmaster is niet alleen de naam van mijn bedrijf, maar ook van de door ons ontwikkelde kartonnen houder waarin je je smartphone kunt plaatsen. Dankzij de combinatie met onze virtual reality-app verandert je bril in no time in een virtual reality-bril. Op deze manier ligt virtual reality voor iedereen binnen handbereik!”

 

Overtuig je klanten met virtual reality

“Virtual reality is een prima middel voor bijvoorbeeld trainingsdoeleinden. Je kunt een situatie trainen en ontdekken vanuit een veilige omgeving. Ook kun je er een introductietraining mee maken voor je bedrijf of over een bepaald product. Handig en kostenbesparend, want die training hoef je slechts eenmalig vast te leggen. En je kunt die training eindeloos herhalen, zonder dat het je inzet van personeel kost. Met VR kun je ook rondleidingen geven en grote machines of constructies laten zien tijdens een beurs. Zo geef je klanten een unieke kijk op de kennis en kunde van je bedrijf. Neem bijvoorbeeld plantenkweker John Ammerlaan, een van de deelnemers aan de lunch. Hij laat klanten via virtual reality zien waar hun planten vandaan komen. Verder kun je een niet bestaand gebouw bezoeken via CAD (Computer-aided design) en kun je al in de ontwerpfase kijken of alles naar wens is en breng je eventuele aanpassingen makkelijk aan via de computer voor het beste eindresultaat.”

 

VR is ideaal voor trainingen en opleidingen

“Naast het beschikbaar stellen van de VRmaster, helpen wij bedrijven met het zinvol inzetten van VR bij trainingen en opleidingen. We geven advies hoe je VR optimaal kunt toepassen. Trainingen leggen we vast en publiceren we via ons web-platform en applicatie. Ook meten we het bereik en gedrag van de bezoekers. Zo doen we VR-projecten in de zorg, de industrie, maar ook in de vastgoedsector en de marketingbusiness.”

 

Belangstelling voor zinvolle VR-toepassingen neemt toe

“Waar we tot vorige zomer vooral zagen dat bedrijven en organisaties geïnspireerd werden door de verschillende VR-mogelijkheden, zag je ook dat bedrijven op zoek zijn naar zinvolle toepassingen voor hun dagelijkse praktijk. Het trainen van mensen en het tonen van machines, gebouwen en constructies zijn dan de meest duidelijke voorbeelden waar VR een goed en handig middel voor is.”

 

Tips voor het gebruik van Virtual reality-tools

“De techniek is geen belemmering meer. Omdat VR net zo goed werkt met een kartonnen VR-bril en een moderne smartphone. Ook het maken van 360º content is toegankelijk en betaalbaar, omdat de benodigde camera’s al te koop zijn vanaf 350 euro. Daarmee kun je interactief en online informatie, intelligentie en belevenissen koppelen. VR maakt de klantbeleving overal en altijd reëel en biedt zoveel meer dan een 2D-filmpje. Kortom, VR

gaat de wereld veranderen. Door er nu in te investeren en er mee aan de slag te gaan, leer je niet alleen het medium kennen, maar ben je absoluut klaar voor de toekomst.”

 

Kijkje nemen?

“VR wordt al succesvol toegepast in verschillende branches. Wil je zelf een kijkje nemen? Hieronder staan enkele praktijkvoorbeelden waar virtual reality wordt ingezet.

– Bekijk de kassen in het Westland en leer over de verschillende processtappen bij
– Kom in de Kas (co/komindekas).
– Stap in een 3D-visualisatie en kijk rond in een toekomstig gebouw.
– Bezoek de natuur (of golfbaan) via de VR-tour over de Grote Heide.
– Machines bekijken? Bezoek de productiehal van Wemo of 247Tailorsteel.
– Krijg een virtuele introductie van een distributieplatform bij Coolblue.
– Of bekijk hier mijn presentatie over het zinvol inzetten van VR.”

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.