Topadvocaten Suzanne Brackmann en Susan Nooijen maken je wegwijs

 

Inschrijven op aanbestedingen kan absoluut lucratief zijn. En het concurrentie- en relatiebeding is wél wat waard! Twee verschillende onderwerpen, maar met één gemeenschappelijke deler: twee topvrouwen uit de advocatuur die er respectievelijk op 13 september en 5 oktober alles over vertellen tijdens de Duik in het Diepe-events in Rotterdam en Eindhoven. Met tips & tricks hoe het beter, makkelijker en winstgevender kan. Jouw aanbestedingen-specialist is Suzanne Brackmann en Susan Nooijen maakt je wegwijs in de wereld van het concurrentie- en relatiebeding. Zij lichten nu alvast een tipje van de sluier.

 

 Suzanne Brackmann is al ruim twintig jaar advocaat op het gebied van aanbestedingsrecht en behoort tot de top van Nederland. Zij runt met passie en plezier haar advocatenkantoor Brackmann Aanbestedingsspecialist in Rotterdam. Als geen ander kent ze de regels van het spel en weet ze hoe je je aanbestedingskansen kunt vergroten. “Vaak zie je dat bedrijven drempelvrees hebben bij een aanbesteding vanwege de eisen en voorwaarden die worden gesteld. Het vraagt inderdaad tijd en energie, maar het belangrijkste is dat je dankzij een aanbesteding opdrachten kunt verwerven van (lokale) organisaties, zoals gemeenten en scholen, waar je anders misschien niet aan tafel komt. Belangrijk daarbij is dat je je aan de regels houdt en aan de selectiecriteria voldoet. Ik kan daarin adviseren”, aldus Suzanne.

 

3 tips voor een succesvollere aanbesteding

Suzanne geeft alvast een paar kleine tips voor een succesvollere aanbesteding. Uiteraard gaat ze 13 september dieper op de materie in.

 

Tip 1: Stel vragen

“Aan aannames heb je niets. Je moet zeker weten wat er nu precies wordt gevraagd en verwacht. Stel daarom vragen bij onduidelijkheden in de aanbesteding, zodat je de aanbestedingsstukken adequaat en volledig kunt invullen.”

 

Tip 2: Begin op tijd

“Zoals gezegd, kost een aanbesteding de nodige tijd en energie. Begin dus op tijd met het verzamelen en invullen van de benodigde informatie.”

 

Tip 3: Lever je spullen op tijd in!

“Een seconde te laat betekent geen opdracht. Lever je spullen dus op tijd in.”

 

Susan Nooijen is sinds 2001 advocaat en eigenaar van Kaper Nooijen Advocaten in Eindhoven; een hoogwaardig nichekantoor op het gebied van arbeidsrecht. Dat er alleen vrouwelijke advocaten werken, berust op louter toeval. “Per vacature is altijd de beste kandidaat gekozen. Geslacht is op die keuze nooit van invloed geweest. Issues over werkende vrouwen spelen hier niet en horen ook niet meer bij de huidige maatschappij. Het leeft bij onze klanten ook niet. We zijn advocaat en vakspecialist. Dat stralen we uit en zo worden we ook benaderd. Klanten doen zaken met ons, omdat we expert zijn op het gebied van arbeidsrecht. Onze directe aanpak spreekt ze aan of het profiel van Kaper Nooijen advocaten matcht met dat van de klant”, zegt Susan.

 

3 tips voor een sluitend concurrentie- en relatiebeding

Susan geeft alvast een paar tips voor een sluitend concurrentie- en relatiebeding. “Je wilt je bedrijf optimaal beschermen. Niemand wil dat een talentvolle medewerker vertrekt naar de concurrent met medeneming van jouw strategische commerciële informatie en/of de belangrijkste relaties van jouw bedrijf.”

 

Tip 1: Het concurrentiebeding moet schriftelijk zijn overeengekomen

“Soms staat het al in een arbeidsovereenkomst of personeelsregeling, maar een eerste vereiste is dat werkgever en werknemer(s) het concurrentiebeding schriftelijk zijn overeengekomen. Verder moet de werknemer op het moment van ondertekenen minimaal 18 jaar zijn.”

 

Tip 2: Wees beducht op wijzigingen

“Krijgt één van je medewerkers een totaal andere functie binnen je bedrijf dan is het raadzaam om een nieuw, aangepast concurrentiebeding te laten ondertekenen. Het moet hier dan wel gaan om een functiewijziging, waardoor het beding zwaarder gaat drukken, bijvoorbeeld een promotie naar leidinggevende of teammanager. Maar wees als werkgever er ook op beducht dat het bij wijzigingen in de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld de schoenenfabriek die ook tassen gaat fabriceren, noodzakelijk kan zijn om het concurrentiebeding opnieuw overeen te komen.”

 

Tip 3: Concurrentie- en relatiebeding moet redelijk zijn

“Een concurrentie- en relatiebeding moet redelijk zijn. Zo blijkt uit de rechtspraak dat een redelijke geldigheidsduur ligt op maximaal twee jaar. Ook moet de geografische beperking redelijk zijn, zo kun je bijvoorbeeld de kapster die in Utrecht werkt, niet via het concurrentiebeding ‘verbieden’ om in Maastricht te gaan werken. Dat kan weer anders zijn als het gaat om een commerciële functie of een bedrijf met maar een paar concurrenten in Nederland. Kijk dus goed naar je bedrijf en je bedrijfsactiviteiten en formuleer een concurrentiebeding op maat dat jouw specifieke bedrijfsbelangen beschermt. Daarnaast is het belangrijk om een concurrentiebeding te sanctioneren met een boete en moet die boeteclausule passend zijn, dus in verhouding tot het salaris van de desbetreffende medewerker.”

 

Meer te weten komen over aanbestedingen en het concurrentie- en relatiebeding? Meld je nu aan!

Schuif ook aan op 13 september op een bijzondere locatie in Rotterdam; bij Suzanne Brackmann thuis aan haar kingsize tuintafel en kom alles te weten over aanbestedingen. Wees er heel snel bij; er is nog maar 1 stoel vrij! Meld je hier direct aan.

Of kom op 5 oktober naar Eindhoven voor een informatieve sessie over het concurrentie- en relatiebeding, onder deskundige leiding van Susan Nooijen. Meld je hier aan.

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.