“Blockchain houdt de gemoederen bezig, maar wat we er precies mee kunnen is nog niet echt duidelijk”

 

“Is blockchain een olifant in de financiële porseleinkast? Gaat er echt zoveel veranderen door deze opkomende technologie of is het slechts storm in een glas water? Hoe dan ook, blockchain is interessant en houdt de gemoederen bezig, want met deze techniek kunnen (financiële) transacties snel en effectief plaatsvinden zonder tussenkomst van een derde partij, zoals notarissen, accountants of banken. Of deze betrokkenen blij zijn met de blockchain-ontwikkelingen valt te betwijfelen. Waar notarissen voorheen konden verdienen aan het bijhouden en controleren van registers of het sluiten van aktes, maakt blockchain hun tussenkomst overbodig. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Wat kunnen en moeten we nou met die blockchain?

 

Wat is een blockchain?

Om bij het begin te beginnen. Een blockchain is een gedistribueerde database waar nodes (gebruikers) toegang tot hebben en data kunnen invoeren. De ingevoerde data-items binnen de ‘chain’ zijn niet te vervalsen. Een transactie kan pas plaatsvinden als andere gebruikers in meerderheid hun goedkeuring eraan geven. Je zou kunnen zeggen dat er dan een nieuw ‘block’ wordt toegevoegd aan de ‘chain’. Alle gebruikers kunnen de gegevens in dit openbare online register te allen tijde inzien.

 

Banken en horecabedrijven werken er al mee

Feitelijk wordt blockchain al in de praktijk gebruikt. Binnen de financiële sector wordt de technologie benut voor transacties in de digitale valuta bitcoin. Niet voor niets hebben banken bovengemiddelde interesse voor de techniek. En dus niet alleen omdat ze het zien als bedreiging van hun business. Ook in de horecabranche kan er al bij sommige restaurants afgerekend kan worden met bitcoins. Verder hanteren enkele online diensten als WordPress en Reddit de blockchaintechnologie.

 

Toepassingen

Toch staat de blockchaintechnologie nog in de kinderschoenen en wordt deze nog niet zo massaal toegepast als aanvankelijk werd gedacht. Wel zijn er steeds vaker startups die diensten en producten op de blockchain ontwikkelen. Daarnaast zijn er steeds meer blockchain-startups die zich manifesteren op het gebied van crowdfunding-projecten. In ondernemersland is de verwachting dat vooral bedrijven in de e-commerce en logistiek er de vruchten van kunnen plukken. Bedrijven kunnen onderling afspraken maken over hoe ze blockchain precies hanteren en welke criteria daarvoor gelden. Denk aan toepassingen op het gebied van contractmanagement, identiteitsmanagement of het vastleggen van ondertekende documenten.

 

Veel onduidelijkheden

Maar het is dus nog steeds niet helemaal duidelijk wat bedrijven er precies mee kunnen. Ook is niet helemaal helder voor welke problemen blockchain dé ideale oplossing is. Verschillende branches experimenteren ermee, maar toepassingen die laten zien dat er structureel aan verdiend kan worden, zijn er amper. In NRC Handelsblad stond onlangs een artikel over de Dutch Blockchain Conference. De aanwezigen op dat congres waren het er roerend over eens dat de blockchaintechnologie veel kan veranderen. Maar wat dan precies en wanneer weet niemand. We blijven de blockchain aandachtig volgen en houden u op de hoogte!

 

Dorine van der Wijk

 

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.