ChaosMaster_DNN
ChaosMaster_DNN

ChaosMaster Peter Ros: “Weten of je toekomstbestendig bent? Zorg voor chaos in je bedrijf!”

 

“Natuurlijk wil je geen totale wanorde in je bedrijf, maar wat chaos kan geen kwaad. Een beetje chaos creëren moet om te kijken of je ‘veranderproof’ en toekomstbestendig bent”, zegt Peter Ros, ondernemer, spreker, tech filosoof en ‘ChaosMaster’. Op 23 mei laat hij  tijdens het Meet the Expert-event van Directeuren Netwerk in Kasteel Maurick in Vught zien hoe verwarring je innovatiekracht kan versterken. “Het wordt een verrassende en enerverende meeting!”

 

Waarom gaan voor chaos? Ben je gek geworden?

“De wereld verandert sneller dan ooit. Shift happens is een feit. Dan kun je gaan voor orde en regelmaat; niets mis mee. Mensen zijn van nature nu eenmaal geneigd om vast te houden aan het bekende, aan het voorspelbare en aan het veilige. Er zijn vandaag de dag allerlei regels en tools om orde te scheppen. Bijvoorbeeld via business intelligence, waarmee je via processen, strategieën, methodieken en vooral via structuur je organisatie intelligenter laat opereren. Ook daar is niets mis mee. Maar het gevaar bij het streven naar orde en regelmaat is dat je als organisatie te veel vast gaat zitten in structuren. Het gaat juist om de balans tussen orde enerzijds en ‘chaos’ anderzijds. Om te kunnen transformeren is het belangrijk dat je open blijft staan voor vernieuwing, leert te ontdekken, te experimenteren en nieuwe paden te bewandelen.”

 

Hoe weet je nou of je klaar bent om te transformeren? En hoe benut je chaos daarbij?

“Schep verwarring. Laat je bedrijf hacken of haal je medewerkers uit hun comfort zone.  Confronteer ze met onverwachte situaties en kijk hoe ze daarop reageren. Zo krijg je een beeld van de verander- en innovatiekracht binnen je organisatie en kun je kijken hoe flexibel er wordt ingespeeld op de ontwikkelingen. Dat werkt echt als een wake up call, geeft je nieuwe energie en maakt je als bedrijf sterker, want dan weet je dat je ook bij verdere veranderingen in de toekomst klaar bent voor the next step.”

 

Wat kun je doen om je kansen voor de toekomst te optimaliseren?

“Bij verreweg de meeste bedrijven weten de medewerkers dag in dag uit precies wat ze moeten doen. Ze hebben allemaal een vaste rol in het werkproces en blijven daar ‘in’ zitten, wat er ook gebeurt. Zo worden ze ook gemanaged. Maar een tijd waarin de ene verandering de andere opvolgt, vraagt om meer dan keurig netjes volgens ingesleten patronen iedere dag hetzelfde doen. Shift happens gaat om zelf ontdekken, continu leren, lef tonen, creativiteit, open staan voor veranderingen. Niet voor niets zijn de meest ontwrichtende bedrijven nu het meest succesvol in zaken. Kortom, wijk af van de vaste paden, zoek voortdurend naar nieuwe kansen, laat mensen een andere afslag nemen in hun denkpatronen. En denk vooral vanuit wij. Samen maak je je bedrijf en misschien zelfs de wereld een stukkie beter…”

 

Ben je zelf een chaoot?

“Nee joh. Iedere ochtend staat voor mij vast en hanteer ik een strak geregisseerd schema met things to do. Zo begin ik elke dag met yoga  of sport en wens dan niet gestoord te worden. Op die manier heb ik ’s middags alle tijd voor het onverwachte…”

 

Ook weten hoe chaos je bedrijf sterker maakt? Meld je nu aan!

Schuif aan op 23 mei in Vught en ervaar hoe je chaos kunt benutten om te transformeren naar een toekomstbestendige organisatie. Meld je hier direct aan voor ons inspirerende en verwarrende ‘Meet the Expert’-event met Peter Ros. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar.

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.