betronic-blog megatrends
betronic-blog megatrends

“Het is onzin om alle technologische innovaties klakkeloos te volgen, maar…”

Technologische ontwikkelingen en veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Big data, kunstmatige intelligentie, cloud computing, nanotechnologie, dna-sequencing, Internet of Things (IoT), mobiel internet, mobiele betalingen en de uitrol van 3D-printen… De impact van deze technologieën wordt om ons heen zichtbaar, zo wordt vermeld in een PWC-artikel. Er wordt gesuggereerd dat deze megatrends in technologische ontwikkelingen in de komende vijf tot tien jaar substantiële impact hebben op organisaties, consumenten en op markten waar interactie tussen organisaties en consumenten plaatsvindt.

Toegevoegde waarde
Bent u er al helemaal klaar voor? Dat hoeft natuurlijk niet. Het is onzin te veronderstellen dat alle ondernemingen de huidige en toekomstige innovatieve trends maar klakkeloos moeten volgen en implementeren. Het gaat om de toegevoegde waarde van een technologische ontwikkeling. Voor een multinational is er nu eenmaal een ander speelveld dan voor een advocatenkantoor. Als het voorbeeld gaat om big data, is het maar de vraag of dat überhaupt een technologische ontwikkeling is. Big data is vooral handig als analyse-tool om er voordeel uit halen op het gebied van marketingdoeleinden.

Overal toegang tot informatie
Waar organisaties vandaag de dag en in de toekomst echt niet omheen kunnen, is het connected zijn van mensen en apparatuur, ofwel: de beschikbaarheid van informatie en de mogelijkheid om deze te delen waar u ook bent. Uw medewerkers hoeven niet meer gebonden te zijn aan een vaste werkplek of locatie. E-mails controleren, een appje versturen, conference calls houden, intranet bekijken, documenten aanpassen. Dat kan dankzij mobiele en cloud-technologieën. Toepassing ervan op enterprise-niveau verbetert (bedrijfs)processen, onderscheidt uw merk en versnelt het vermarkten van innovatieve producten en diensten. Een digitale werkplek verhoogt bovendien de productiviteit. Aandachtspunt is hierbij de veiligheid. U moet zorgen voor een goed security-beleid, zodat medewerkers veilig kunnen werken en bedrijfsdata niet in verkeerde handen komt.

Nederland koploper in draadloze communicatie
Mobiliteit en mobiel kunnen werken, zijn dus belangrijk. Als ik kijk naar mijn eigen bedrijf, Betronic BV, dan zie ik ook de noodzaak om te connecten. Zo ontwikkelen we onder andere innovatieve elektronica voor licht elektrische voertuigen, zoals E-bikes en E-scooters. Deze kunnen alleen maar goed en efficiënt functioneren als de volledige powertrain goed op elkaar is afgestemd. We zijn een van de pioniers op het gebied van connected devices (Internet of Services (IoS) en Machine to Machine (M2M)). Als het gaat om draadloze communicatie is Nederland sowieso een van de koplopers. Bluetooth is door een Nederlander bedacht, en in Huizen is wat nu als wifi kennen, ontwikkeld. Daarnaast spelen de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente een belangrijke rol op het gebied van draadloze netwerken en hoogfrequent communicatie.

Hoogopgeleide mensen nodig
De technologische innovaties hoeven niet ten koste te gaan van werkgelegenheid. Het is inderdaad juist dat productieprocessen in de lage lonen-landen goedkoper zijn en dat er daar nog letterlijk handen aan te pas komen. Hier in Nederland en West-Europa zijn veel productiesystemen geautomatiseerd, maar is er dus wel behoefte aan onder meer hoger opgeleide IT-specialisten. Opleidingen kunnen en moeten daar slim op inspelen. Misschien is dat in zijn algemeenheid wel de juiste benadering: slim inspelen op ontwikkelingen die voor u van toepassing zijn. Daar kunt u uw voordeel meedoen. Stay connected!

Johan Vonk

Johan Vonk is sinds kort lid van Directeuren Netwerk Nederland. Hij is directeur van Betronic BV, een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van innovatieve elektronica. “Via mijn deelname aan DNN wil ik graag kennis delen en leren van de creativiteit van ondernemers in andere branches.”

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatief en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.