Inspiratie is voor iedereen anders… In deze rubriek inspireren we u graag door persoonlijke verhalen en inspiratie bronnen uit ons netwerk. Deze keer het woord aan onze tafelvoorzitter Jorrit Schiks. 

 

Het is vakantie en wat leest uw tafelvoorzitter in zijn vrije tijd? Jawel, Netwerken, zo eenvoudig is het (niet), een boek van Rob van Eeden en Richard Engelfriet.

Het boek gaf mij weer de herkenning wat de ene bijeenkomst nou meer inspirerend maakt dan de ander.

Hieronder een citaat uit bovengenoemd boek, aan u de keuze…

“Iemand die goed kan luisteren, iemand die interessante verhalen te vertellen heeft en op de hoogte is van ontwikkelingen. Maar bovenal: wees speels. Niemand zit te wachten op een saaie en langdradige kennismaking. En als het eerste contact op een leuke manier is gelegd, zorg er dan voor dat je niet in de valkuil stapt om dan nu maar gelijk ’ter zake’ te komen.

En te vertellen hoe graag je een baan wilt, je diensten wilt verkopen of op zoek bent naar nieuwe klanten. Zo ga je niet om met een kersverse netwerkcontact. Je zegt toch ook niet op je eerste date in het restaurant: ‘Natuurlijk sta ik ervoor open om met je naar bed te gaan vanavond.’

Dus schrap die ellendige zin: ‘Dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen’ uit je netwerkvocabulaire.

Golden Nuggets inzetten

Als je op een leuke manier flirt en contact hebt gelegd, volgt er vrijwel vanzelf interesse in jouw persoon. En of je nu op een borrel staat te praten of bij iemand op kantoor zit, onvermijdelijk is op een bepaald moment de vraag: ‘Vertel eens wat over jezelf.’ Het slechtste wat je dan kunt doen, is daadwerkelijk antwoord geven. Met zo’n vreselijk betoog in de trant van: ‘Nou, het begon allemaal op basisschool Het Klaverblad, waar ik al jong kennismaakte met…’ Je gesprekspartner vervloekt zichzelf dan al snel dat hij je die vraag gesteld heeft.

Veel slimmer is het om je Golden Nugget in te zetten: een leuk verhaaltje over jezelf, een goudklompje, als het ware.

Over een project waar je trots op bent, een prestatie bij je hobby vereniging, het buurtproject waarin je actief bent. Het maakt niet uit, zolang jij het maar leuk vindt om erover te vertellen. Met een Golden Nugget geef je je gesprekspartner iets om op door te vragen. En jij zit weer even midden in dat succesverhaal van je. Dat komt veel beter over dan je hele autobiografie.

Of toch liever een Black Hole?

Velen van ons zijn echter nuchtere Hollanders, calvinisten pur sang. Die slaan zichzelf niet met een Golden Nugget op de borst. Stel je voor! Het kan ook zo zijn dat je simpelweg nog nooit echt succes hebt gehad, niets hebt om echt trots op te zijn. Geen nood, ook voor jou is er een oplossing.

Zet je Black Hole in, je zwarte gat; vertel over je grootste mislukking!

Ervan uitgaande dat je er veel van hebt geleerd, kan je gesprekspartner jou zo ook leren kennen. En laten we eerlijk zijn: bij velen van ons is een Black Hole geloofwaardiger dan een Golden Nugget.

In beide gevallen is voorbereiding noodzakelijk. Zorg ervoor dat je je verhaal kort en krachtig kunt vertellen. Oefenen met iemand die je goed kent, en die bereid is eerlijke feedback te geven, kan geen kwaad.

Ex-Philípstopman Roel Pieper vertelde tijdens een lezing eens dat hij voor een nieuwe financiële topfunctie binnen het elektronicaconcern als eerste aan potentiële kandidaten de vraag stelde: ‘Wat is je grootste blunder?’ Hij deed dit ook op borrels, als hij iemand wat beter wilde leren kennen. Veel managers antwoordden direct: ‘Blunder? Succes is my middle name!’ Bij dat soort types liep Pieper snel door. Een gesprekspartner vertelde over een blunder die hij bij lBM (concurrent van Philips) had begaan, waardoor IBM meer dan anderhalf miljoen euro had verloren. Die man nam hij uiteindelijk aan. Deze blunder was zelfs van doorslaggevend belang, zo betoogde Pieper: ‘Niet alleen doet hij dit absoluut nooit meer, maar bovenal nemen wij graag personeel aan dat voor meer dan anderhalf miljoen euro aan training heeft gevolgd op kosten van onze concurrent.”

Wilt u dit boek ook op uw vakantiebestemming lezen?

Bestel het hier!

Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatief en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

INSIDE DNN //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Benieuwd wat er gebeurt bij Directeuren Netwerk? Laat u inspireren door nieuws, verslagen van evenementen, interviews en tips van leden en columns van onze tafelvoorzitters.