Ruud Veltenaar weet hoe je kunt bijdragen aan de wereld waarnaar we verlangen

 

De wereld verandert in rap tempo. De een noemt het een nieuw tijdperk, de ander ‘The Big Shift’ of ‘Society 3.0’. Bedrijven, zoals we ze nu kennen, bestaan straks niet meer. ‘Adapt or die’, zeggen sommigen. Trendwatcher, spreker, filosoof en bijzonder hoogleraar Ruud Veltenaar weet hoe we onze assets – resources, mensen, kennis en ervaring – moeten inzetten om onze resultaten te verbeteren en tegelijk bij te dragen aan het creëren van een wereld waarnaar we allemaal verlangen. “Iedereen kan het verschil maken, dus jij ook!”, aldus Ruud. Hij etaleert zijn inspirerende visie tijdens het Directeuren Netwerk Festival (jaarevent) op 14 juni in Kasteel Maurick in Vught. Maar hij gaat nu alvast even ‘los’…

 

Naar welke wereld verlangen we dan allemaal?

“Een wereld die duurzamer en socialer is, waarin we naar elkaar omkijken en elkaar versterken. Het creëren van een betere wereld is geen baan, geen project en ook geen activiteit. Het is een levensstijl. Je gaat ermee naar bed en je staat ermee op. Dat vraagt om een andere mindset. Bewustwording van de noodzaak om het anders te doen. Het gaat om ‘Business for Good’, ofwel: we moeten van ‘groot naar Groots’, waarbij het uitgangspunt de profound purpose is. Met andere woorden: ben je zelf en met je organisatie in staat om financiële, sociale en ecologische meerwaarde te creëren voor zoveel mogelijk mensen? Dat is de vraag die er toe doet en die je als mens en als bedrijf moet beantwoorden.”

 

Meerwaarde creëren voor zoveel mogelijk mensen. Is dat niet te ‘utopiaans’ gedacht?

“Nee, je kunt in je eentje en met je bedrijf het verschil maken. Ik snap dat je als ondernemer vooral kijkt naar KPI’s en verdienmodellen. Maar het gaat er juist om dat je gaat werken vanuit een meerwaardemodel. Niet denken vanuit ik, maar vanuit wij. Dat heeft, of liever nog: dat is de toekomst. Je moet daarin wel stappen durven te zetten. Als bedrijf, maar ook als burger. Goed voorbeeld hiervan is het initiatief TexelEnergie. Hier vormen burgers een coöperatie en schaffen samen zonnepanelen aan om te kunnen voorzien in duurzame energie. Zij zijn niet meer afhankelijk van bestaande energiemaatschappijen. Bovendien ondersteunt TexelEnergie het doel van de gemeente Texel om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van elektriciteit. Hier zie je dus dat wij-denken en ‘het verschil maken’ zorgt voor duurzame meerwaarde voor zoveel mogelijk mensen.”

 

Wat als we niets doen?

“Niets doen is geen optie. We hebben te maken met een revolutie op technologisch gebied en grote crises, waaronder een ecologische crisis in de vorm van klimaatverandering, een sociaaleconomische crisis door toenemende verschillen tussen arm en rijk en een spirituele crisis, waarin mensen steeds vaker te maken hebben met stress en burn-outverschijnselen. Deze zaken bij elkaar vormen drijvers voor een transformatie die nodig is om een betere wereld te creëren, waarbij we meer de focus moeten leggen op welzijn in plaats van op welvaart. En ook hier geldt: dat begint bij jezelf. We moeten toe naar een meer zelfredzame samenleving. Doen we niets dan worden de bestaande problemen alleen maar groter. Beschouw dit als de omzetting van een wake up call naar een call tot action!”

 

Wat moeten ondernemers dan nu ondernemen?

“Je moet hiermee aan de slag en echt de bereidheid tonen om te transformeren. Om het heel concreet te maken: flexibelere arbeid wordt steeds belangrijker. Hoewel de politiek en sociale partners graag meer vaste contracten zien. Wil je toekomstbestendig zijn dan is flexibele arbeid een must. Op deze manier kun je makkelijk up- en downsizen als de markt daarom vraagt. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Waarom zou je dertig mensen meer in vaste dienst nemen als het heel goed gaat, maar er geen zekerheid is dat dat over een jaar nog zo is? Shift happens, en om goed voorbereid de reis naar de toekomst te maken, zijn bewustwording en verandering van gedrag essentieel. En zou het jaarevent van Directeuren Netwerk geen mooi moment zijn om daar een begin mee te maken?..”

 

Zelf de kracht ervaren van ons baanbrekende Directeuren Netwerk Festival en andere inspirerende sessies? Word ook lid!

Inspirerende mensen combineren met interessante issues die je als ondernemer beter maken en helpen bij je zakelijke en persoonlijke groei. Of gewoon even lekker sparren met gelijkgestemden. Dat doen we bij Directeuren Netwerk Nederland. Met ons festival in Vught als prachtig voorbeeld. Maar we zijn het hele jaar ‘on tour’ met levendige lunches en events. Wellicht ook bij jou in de buurt. Word ook lid en keer steeds met nieuwe inzichten huiswaarts. Samen leren we van elkaar. Deel dus ook jouw kennis en visie. Meer weten of direct lid worden? Klik hier. Doe het, en pak het event met Ruud Veltenaar op 14 juni gewoon nog even mee!

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.