“Veel ondernemers onderschatten belang van goede data security”

“Data security is voor veel ondernemers een ondergeschoven kindje. De beveiliging van informatie wordt vaak gezien als kostenpost en niet als must. Ook ontbreekt meestal de kennis om het IT-beveiligingsbeleid goed te regelen. Met alle risico’s van dien”, zegt Ricardo Soto Escamilla van Ultimum B.V., dé ICT-beveiligingsspecialist. “Laat ik als lid van Directeuren Netwerk het volgende tegen mijn medeleden zeggen: voorkom dat je achteraf pleisters moet plakken, want dat kost je aanzienlijk meer geld dan investeren in kwalitatief goede data security. Bovendien kun je juridisch aansprakelijk gesteld worden als je IT-infrastructuur en bijbehorende beveiliging niet op orde zijn.”

 

Volgens Ricardo gaat het naast de noodzaak van investeren in informatiebeveiliging om het creëren van bewustwording. “Niet alleen jij als directeur, maar ook je medewerkers moeten doordrongen zijn van de risico’s. Security awareness is belangrijk. Steeds meer informatie is digitaal toegankelijk en kwaadwillenden bedenken steeds nieuwere aanvalsmethoden, zoals ransomware, een online chantagemethode waarbij de toegang tot je bedrijfsgegevens wordt geblokkeerd als je niet ‘betaalt’. Om je bedrijf optimaal te beschermen, moet je informatiebeveiliging dan ook tiptop in orde zijn. Hanteer daartoe een informatiebeveiligingsbeleid op maat. Vanuit Ultimum B.V. kunnen we je daarbij helpen, maar om je alvast op weg te helpen, geven we vijf handige IT-beveiligings- en bewustwordingstips.

 

Tip 1: Schakel nooit je antivirus uit; zorg voor de laatste beveiligingsupdates

Hackers maken gebruik van gaten in de beveiliging. Uiteraard kan een antivirus-definitie pas gemaakt worden als er een virus is gevonden. Het biedt dus nooit 100% zekerheid, maar het is de eerste stap die je zelf kunt ondernemen. Uiteraard geldt dit ook voor de firewall.

 

Tip 2: Maak nooit gebruik van onbeveiligde draadloze netwerken

Ben je onderweg, op zakenreis en je hebt geen toegang tot je eigen mobiele netwerk, maak dan geen gebruik van gratis draadloze netwerken, zoals gratis wifi van de NS. Een kwaadwillende kan makkelijk een draadloos modem bij zich hebben in de trein die hij dezelfde naam geeft als het NS-wifi-netwerk. Zo heeft hij toegang tot alle wachtwoorden die jij al dan niet automatisch intypt. Denk aan Facebook of LinkedIn; iedere keer wanneer je de app op je telefoon opent, wordt je wachtwoord verstuurd. Dit zie je niet, maar wordt uiteraard wel gedaan.

 

Tip 3: Start je pc of laptop regelmatig opnieuw op

Zorg ervoor dat altijd de laatste updates van je besturingssysteem zijn geïnstalleerd. Veel mensen zetten hun pc of laptop vaak in de slaapstand, waardoor het besturingssysteem niet helemaal opnieuw opstart, hierdoor worden de updates die automatisch zijn gedownload niet volledig geïnstalleerd.

 

Tip 4: Klik nooit op links in spam- of phishingberichten

Waarschijnlijk krijg je ook zo nu en dan mailtjes van onbekenden en organisaties met daarin linkjes om door te klikken. Zodra je dat doet, kun je naar een pagina worden geleid, waardoor een hacker de controle over je pc kan overnemen. Of mee kan kijken met wat je letterlijk allemaal intypt. Daarom is het raadzaam om helemaal nooit op een linkje te klikken. Echter realiseren wij van Ultimum dat dit niet altijd werkbaar is. Wanneer je daarom echt op een linkje wilt klikken, weet dan zeker dat het van een bekend persoon of vertrouwde organisatie afkomstig is.

 

Tip 5: Voorkom misbruik van persoonsgegevens

Tref de juiste beveiligingsmaatregelen, zeker als het gaat om persoonsgegevens. Een persoonsgegeven is een gegeven dat (in)direct naar een individuele persoon kan leiden. Wat in eerste instantie geen persoonsgegeven lijkt, kan dit wel worden als dit met een ander gegeven wordt gekoppeld. In dit geval moet je deze gegevens behandelen als persoonsgegevens. De wetgever verplicht iedereen de juiste maatregelen te treffen. De Autoriteit Persoonsgegevens is hier de toezichthouder van.

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.