Margot Houtaar (52) is directeur van Provite, een zeer ervaren leadgeneratie en telemarketingbureau. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt zij zich mee bezig naast haar werk als directeur? Wat wilde ze later worden toen ze een kind was? En welke droom jaagt zij na?

Wie is Margot Houtaar?

Ik ben moeder van drie kinderen en daarnaast al 28 jaar directeur van Provite. Opgegroeid in Den Haag waar ik nooit meer weg ga! Heerlijk om te wonen in een stad dicht bij zee mét een historische binnenstad. Daarnaast omschrijf ik mijzelf als vrolijk en vriendelijk en hoop ik dat anderen mij ook zo zien.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Het allerleukste vind ik om op vakantie te gaan met mijn man en kinderen. Met name avontuurlijke vakanties waarbij we nieuwe landen en culturen ontdekken. Zo zijn we dit jaar naar Vietnam en daarvoor naar Thailand, Cambodja en Amerika geweest. Lekker met het gezin op pad en genieten van de gezelligheid en het lekkere eten.

Welk boek die je hebt gelezen raad je aan?

Echt een specifiek boek dat ik aanraad heb ik niet. Ik lees bijvoorbeeld ook geen management boeken. Wel lees ik veel thrillers en boeken met complotten en huurmoordenaars. Dat zijn boeken die mijn aandacht vasthouden. Ook geschiedenisboeken vind ik interessant om te lezen. Als ik dan iets hoor of lees dan ga ik meteen op internet uitzoeken hoe het zit.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Vroeger wilde ik altijd actrice worden. Ik heb zelfs een keer auditie gedaan voor de toneelschool maar uiteindelijk ben ik daar niet mee doorgegaan. Daarna, toen ik wat ouder was, wilde ik graag de ICT kant op om programmeur te worden. Maar mijn moeder heeft mij toch wel met zachte hand het bedrijf in ‘gedwongen’, ook al was dat niet mijn eerste keuze. Nu vind ik het heel erg leuk en ben ik blij dat het goed gaat met het bedrijf. Het geeft mij de mogelijkheid om te leven zoals ik nu leef en dat vind ik erg belangrijk.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Beroepshalve zou ik de ontwikkeling van de online leadgeneratie in de gaten houden. Vanaf het begin doen wij dat namelijk met de telefoon en de ontwikkeling van de online wereld vond ik daarom best spannend. Dan ga je je afvragen: gaat mijn business nu ten onder? Daarentegen denk ik dat wij belangrijker worden dan ooit. Online content en social selling zijn belangrijk maar dat moet uiteindelijk ook bewijzen hoe effectief het daadwerkelijk is. Zomaar rondbellen kan ook niet meer. Er moet een goede combinatie gevonden worden tussen online en offline leadgeneratie en die ontwikkeling moeten we in de gaten houden.

Welke natuurlijke gave zou je willen bezitten?

Ik zou heel graag heel mooi willen zingen. Het lijkt me zo gaaf om op een feestje de microfoon te pakken en zonder enige moeite de sterren van de hemel te zingen. Helaas is dat voor mij niet weggelegd, maar het lijkt me enorm leuk om dat te kunnen.

Wat is de ergste baan die je ooit hebt gehad?

Ik heb eigenlijk niet zoveel banen gehad. Ook geen baan waarvan ik denk: dat was verschrikkelijk. Vroeger had ik wel bijbaantjes, zo werkte ik bij de sportieve recreatie van de gemeente, heb ik een tijdje in een kinderschoenenzaak gewerkt en werkte ik in de zomers in een discotheek. Maar wat mij nou echt leuk lijkt om een keer te doen, is een week achter de kassa werken bij Albert Heijn. Dat lijkt me geweldig! s ’Avonds naar huis gaan en je geen zorgen meer hoeven te maken over je werk. Dus mocht iemand dit lezen die dit voor mij kan regelen? Lijkt me leuk!

Wat is jouw grootste droom?

Mijn grootste droom is dat mijn kinderen gelukkig en gezond blijven. Het klinkt heel cliché maar dat is echt mijn grootste droom. Als dat verwezenlijkt is, dan zou ik wel een keer de staatsloterij willen winnen om nog meer mooie reizen te maken. Daarnaast hoop ik dat Provite blijft draaien zoals het nu draait en dat daardoor iedereen happy is.

Is er iets dat je leuk vindt, dat niemand weet, omdat het wellicht een beetje vreemd is?

Mijn zoon heeft een eigen bedrijf dat fietstochten organiseert voor toeristen. Af en toe fiets ik dus door Den Haag met een groep toeristen en rijden we langs het Binnenhof, de paleizen en het Hofkwartier en vertel ik ze over de stad. Zoals ik eerder vertelde ben ik gek op geschiedenis dus vind ik het heel leuk om over de stad te vertellen en oude foto’s erbij te halen. Daar krijg ik energie van.