Martijn Aslander toont in zijn boek ‘Nooit af’ de noodzaak om je continu te ontwikkelen

Leuk dat “Nooit Af”… Hoe ga ik er mee om?!

 

Blijvende oplossingen? Die bestaan niet volgens Martijn Aslander. In zijn boek ‘Nooit af’ kondigt hij een nieuw tijdperk aan waarin (software-)programma’s, machines en mensen voortdurend met elkaar verbonden zijn en zich permanent blijven ontwikkelen. Niets is blijvend, niets is vanzelfsprekend. Maar wat kunnen we doen om toekomstbestendiger te zijn als ‘we’ klaarblijkelijk nooit uitontwikkeld raken? Martijn lichte ‘Nooit af’ op 13 juli nader toe met een flinke dosis verwarring en humor. Hij gaf ons twee hele concrete handvatten! Benieuwd welke? Bekijk deze video!

 

 

Martijn schreef het boek samen met zijn compaan Erwin Witteveen. Net als het eerder verschenen ‘De Easycratie’ waarin uitgelegd wordt wat de nieuwe netwerk- en informatiesamenleving inhoudt. ‘Nooit af’ is een vervolg hierop en beschrijft de gevolgen van de veranderende samenleving. “Eigenlijk is het een pleidooi voor Permanent Bèta. Dat houdt in dat er nooit meer een moment zal zijn dat bijvoorbeeld een softwarepakket klaar en af is. Elk moment kan er iets veranderen aan hetgeen je mee bezig bent. Natuurlijk is dat soms allesbehalve prettig. Maar het biedt ook steeds nieuwe kansen en mogelijkheden om almaar te creëren”, zegt Martijn.

 

Blijven ontwikkelen om mee te komen

Volgens de ‘Nooit af’-gedachte van Martijn, volgen veranderingen elkaar steeds sneller op, waardoor de levenscycli van producten, diensten en organisaties steeds korter worden. “Kijk maar naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt die innovatie van onderwijssystemen noodzakelijk maken. Permanente educatie dus en niet het idee dat je na een hoge opleiding overal vanaf bent. Je moet je voortdurend blijven ontwikkelen om mee te komen in de netwerk- en informatiesamenleving.”

 

Van lifetime employment naar employability

Niet alleen als het gaat om opleidingen, maar ook op de arbeidsmarkt wordt steeds meer gevraagd van mensen en organisaties. “De huidige en toekomstige tijd vraagt om organisaties die flexibel, innovatief en concurrerend zijn”, zegt Martijn. “Dit alles stelt eisen aan medewerkers die hun knowhow en vaardigheden continu moeten upgraden. We gaan van lifetime employment naar employability. Zo kunnen bedrijven beschikken over hoog gekwalificeerd personeel dat op meerdere fronten inzetbaar is. De andere kant van de medaille is dat medewerkers daardoor minder afhankelijk zijn van de organisatie waar ze werken, en dus ook makkelijker weg kunnen. Het blijft dus zaak om als werkgever/directeur aantrekkelijk en ‘nooit af’ te zijn om je beste mensen binnenboord te houden.”

 

Stimuleren tot meedenken

“Mensen, bedrijven, organisaties die erkennen dat dingen, ontwikkelingen en producten nooit af zijn, zullen zien dat ze zich effectiever en voortdurend kunnen aanpassen en verbeteren. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken, maar vooral van doen”, zegt Martijn. “Met mijn boek wil ik mensen stimuleren tot meedenken over wat er op ons afkomt. We moeten meer los zien te komen van bureaucratie en gevestigde belangen. Vrijer denken, beseffen dat we nooit uitontwikkeld zijn. Juist dat maakt ons toekomstbestendiger.”

 

 

Over Martijn Aslander

Martijn Aslander is auteur, stand-up filosoof, ideeënbedenker en boardroom sparring partner. Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta. Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.

 

Zijn boek ‘Nooit af’ is onder meer verkrijgbaar bij ManagementBoek.nl.

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatief en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.