Ex-KPN-topman Bernard van de Weert duikt op 18 en 24 mei in de wereld van leiderschaps-DNA

“DNA maakt leiderschapskwaliteiten en competenties zichtbaar”

Kun je op basis van DNA bepalen of leiderschap in je zit? Bernard van de Weert (ex-topman KPN) denkt van wel. Sterker nog: hij weet het zeker. Van de Weert doet dan ook niet aan luchtfietserij. Dat DNA bepalend is voor commerciële leiderschapskwaliteiten baseert hij op onderzoek door de Erasmus Universiteit. Op 18 en 24 mei is hij gastspreker tijdens ons event in Vught en ook bij het DNN jaarevent op 25 mei wordt het thema uitgelicht. Directeuren Netwerk voelde hem nu al even aan de tand.

 

Is dit geen broodje DNA-aapverhaal?

“Nee, absoluut niet. De DNA-analyse is nieuw en revolutionair. De methode van de Erasmus Universiteit die is voortgezet en verder uitontwikkeld door de ‘Erasmus-spin-off’ InsightYou is wetenschappelijk bewezen en onderbouwd. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we dus wetenschappelijk iets zeggen over je natuurlijke talenten. Dat maakt heel veel mensen nieuwsgierig en tegelijkertijd onzeker. De ethische discussie gaat zeker nog gevoerd worden. Maar als ouder zie je al vrij snel waar de mogelijke talenten van je kind liggen. Dat is genetisch ingegeven. Op latere leeftijd kunnen we deze talenten, als het gaat om leiderschap en commercie, met deze techniek helder in beeld brengen.”

 

Waarom zou je een DNA-analyse loslaten op de vraag of iemand geschikt is als leider?

“De analyse geeft twee meetpunten op vijf markers (focus, bonding, politics, boldness en thought leadership) die gemeten worden. De eerste is je biologische startpunt (DNA) en het tweede meetpunt zegt iets over hoe je nu bent en over je mogelijke valkuilen en ontwikkelpotentieel. Het kan dus zijn dat je op bijvoorbeeld boldness (handelen, denken, beslissingen nemen) in je biologisch startpunt laag scoort, maar dat je door je professionele loopbaan geleerd hebt dat je deze eigenschap als leider nodig hebt en weet toe te passen. Omgekeerd kan het zijn dat je in je startpunt hoog scoort, maar in het heden laag. In dit geval is deze eigenschap door coaching en begeleiding vrij makkelijk en snel te ontwikkelen. Het zit er immers wel in, maar is er nooit uitgekomen.”

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijke analyse?

“Nadelen zijn er niet of het moet de angst zijn om DNA af te staan. Voordeel is dat je heel goed het ontwikkelpotentieel en eventuele valkuilen inzichtelijk kan maken. In de praktijk neemt de effectiviteit hierdoor toe. Bovendien kun je er goed mee inzichtelijk maken waar iemand zijn kracht ligt, en aan de hand daarvan bepalen of iemand op de juiste functie zit. Bijvoorbeeld verkoop in plaats van consultancy. Je kunt ook een analyse maken van een team. Hierdoor krijg je inzicht of teamleden complementair zijn of juist van hetzelfde laken een pak. Ook hier is het resultaat een hogere effectiviteit van het team. Als onderneming profiteer je dus van de DNA-analyse doordat de juiste personen op de juiste plek terecht komen. Dit leidt tot beter gemotiveerde medewerkers die vanuit hun kracht werken en daarmee hun prestaties kunnen verbeteren.”

 

Kun je ook aan ‘de buitenkant’ zien of iemand leiderschapskwaliteiten in huis heeft?

“Ja. Aan de manier van doen en handelen kun je al zien of er leiderschapskwaliteiten aanwezig zijn. Wat je niet kan zien of dat ‘aangeboren’ kwaliteiten zijn of ‘aangeleerde’. De laatste kan een valkuil zijn of worden als de druk op de ‘leider’ toe gaat nemen. Als de kwaliteiten aangeleerd zijn kan de leider in deze situatie ‘omvallen’, omdat hij te ver buiten zijn biologische startpunt moet gaan opereren. Omgekeerd zou je goede leiders kunnen gaan missen omdat aan de buitenkant niet te zien is dat ze deze kwaliteiten hebben.”

 

Is er nog hoop voor huidige en toekomstige leiders die niet zo goed scoren in de DNA-test?

“Er is zeker hoop. DNA zegt iets over je biologisch startpunt en niet over je ontwikkelingen na je derde levensjaar. Het is dus heel goed mogelijk dat huidige en toekomstige leiders goed presteren. Het is echter wel goed om na te gaan hoeveel inspanning het hen kost om hun baan uit te voeren. En of ze niet de hele dag ‘toneelspelen’, en eigenlijk niet zichzelf zijn.”

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatief en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.