Uitspraken topsprekers Branson, Grylls en Gore vertaald naar praktische tips

 

‘You don’t learn to walk by following rules. You learn by doing, and falling over’ (Richard Branson), ‘If you risk nothing, you gain nothing’ (Bear Grylls) en The planet is in distress and all of the attention is on Paris Hilton’ (Al Gore). Deze stuk voor stuk prachtige quotes zijn afkomstig van de drie topsprekers die op 4 oktober live een inspirerend betoog zullen houden tijdens het Inspiration 360-event. Met een club van dertig man zijn we hier vanuit Directeuren Netwerk ook bij aanwezig. Ik ben gek op leuke quotes, maar ik vind wel dat je ze praktisch moet kunnen maken. Dat doe ik dan ook in dit blog. Anders blijft het, net als bij Rutte, bij woorden en niet bij daden.

 

Ik loop nu al enkele jaren rond bij Directeuren Netwerk en heb talloze ondernemers gesproken. Dat waren vaak hele boeiende gesprekken waar niet alleen ik, maar uiteraard ook de leden van Directeuren Netwerk iets aan hadden. Inspiratie draait dan ook om goede ideeën opdoen en enthousiast worden over iets of iemand. Zelf heb ik respect voor wat Richard Branson heeft neergezet. Hij weet van aanpakken, durven en ‘onderneemt’ de hele wereld over. Als oprichter van de Virgin Group maakt hij het onmogelijke mogelijk, waarbij ook fouten gemaakt mogen worden. Zijn levensmotto is dan ook: ‘you don’t learn to walk by following rules. You learn by doing and falling over’.

 

Mijn interpretatie: doe vooral wat je leuk vindt en maak fouten om van te leren

Doe niet altijd alles volgens de regeltjes. Voor ondernemers geldt: doe vooral iets waar je passie ligt. Als je daarmee ook nog eens innovatief en onderscheidend bent, overstijg je de rest en kun je klanten aan je binden. Uiteraard hoort daar vallen en opstaan bij. Dat geeft niets, dat zijn de (harde) leermomenten die je verder brengen.

 

Zelf ben ik geen ‘jungle freak’, meer een ‘city girl’, maar als iemand iets weet over overleven en risico’s nemen dan is het avonturier Bear Grylls. Misschien ken je hem wel van Running Wild, het survival-programma op Discovery Channel. En hij is duidelijk, daar hou ik ook van:

‘If you risk nothing, you gain nothing’.

 

Mijn interpretatie: toon ballen en durf risico’s te nemen

Risico’s nemen hoort bij ondernemen. Als je je daar niet prettig bij voelt, moet je lekker iets anders gaan doen. Natuurlijk hangt het ook van de persoon af. Wat voor de één ‘huge’ is, is voor de ander appeltje eitje. Wil je groeien met je bedrijf, dan moet je ballen tonen. Met voorzichtig manoeuvreren kom je vaak geen stap verder. Maar er zijn grenzen. Neem geen risico’s als een kip zonder kop. Je moet je risico’s spreiden. Kijk nog maar eens naar de tips op de website van Directeuren Netwerk naar aanleiding van een interview met Erik Camman.

 

En dan is er ook nog ons aller Al Gore. Lange tijd vice-president geweest van de VS, maar tegenwoordig zit hij in de Raad van Bestuur van Apple. Destijds heb ik met bewondering gekeken naar zijn documentaire An Inconvenient Truth over het broeikaseffect en de gevolgen voor de mensheid. Prachtig en grappig vond ik zijn uitspraak ‘The planet is in distress and all of the attention is on Paris Hilton’.

 

Mijn interpretatie: hou focus, maar niet op Paris Hilton…

Als directeur/ondernemer moet je focus te houden op zaken die er echt toe doen. Dus niet zeuren en je vooral ook niet teveel met randzaken bemoeien. Zorg er gewoon voor dat de tent blijft draaien. Draag taken over waar het kan en geef mensen het vertrouwen om dingen zelf op te pakken. Zelfs als je Paris Hilton in dienst hebt…

 

Dorine van der Wijk

 

Onbetaalbare inspiratie betaalbaar bijwonen op 4 oktober in Ziggo Dome?

Wij zijn er als Directeuren Netwerk ook bij op 4 oktober in Ziggo Dome. Ben je net als ik nieuwsgierig naar Branson, Grylls, Gore en de andere toppers? Meld je dan hier aan. Er zijn maximaal vijf kaarten voor ieder DNN-lid. Wees er snel bij, want op=op!

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.