Meet the Expert - Ben Kuiken
Het ‘nieuwe organiseren’ past bij de grootste uitdaging van dit moment: de wereld verandert en als organisatie moet je mee veranderen. Ben Kuiken nam ons tijdens deze editie van Meet the Expert mee op reis.

Idee hierbij is dat je het organiseren van je zaak overlaat aan de mensen die er zelf middenin zitten: de professionals. Zij weten wat ze nodig hebben en regelen dat van nature, zonder intensief en kostbaar veranderingstraject. Volgens filosoof en auteur van managementboeken Ben Kuiken is de controle onderling sterker dan hiërarchische controle. En voor jou als directeur ook beter werkbaar, want je hoeft niet alles te weten. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, want dat veel hiërarchie zit ingebakken zie je ook aan de taal die we in een bedrijf gebruiken.

Wees eens eerlijk: heb jij werknemers of medewerkers? En richt jij je tot de werkvloer of tot het team. Dit verschil herbergt je opvatting over jouw rol binnen het bedrijf.

Om het nieuwe organiseren succesvol te laten zijn moeten mensen zich oprecht gehoord voelen.Trek die medewerker uit zijn aangeboren hulpeloosheid: medewerkers worden vaak dom gehouden en als kind behandeld. Hierdoor ontstaat een houding van hulpeloosheid en dat strookt niet met de gewenste betrokkenheid. Bovendien is het onzin, want diezelfde medewerker is thuis prima in staat om een gezin te organiseren. Het kan dus wel, als je maar betrokken bent.

Daarom, zegt Ben, krijg je de mensen die je verdient. Houd je ze klein en dom, dan tonen ze weinig initiatief en betrokkenheid. Maar doe je het samen, dan kom je vooruit. Niet zozeer door vrijheid, blijheid, maar wel door PRET: Positief Respect Enthousiasme Team

12 tips om niet meer te vergeten: (uit Nieuw organiseren: waarom, hoe en wat)

 1. Ga op zoek naar de trots (wat vertellen je professionals op verjaardagen over hun werk?)
 2. Denk de organisatie weg, doe alsof er niks is. Het enige wat telt is: Wat wil je bereiken?
 3. Hoe ver zit jij verwijderd van je klant (hoeveel lagen zitten er tussen)
 4. Zorg voor een goed intern informatiesysteem. Deel zoveel mogelijk intern wat je zorgen zijn, waar ben je mee bezig. Je weet nooit of de ander (collega) die informatie nodig heeft.
 5. Hoe goed ken je elkaar eigenlijk.? Organiseer pizza avonden en kijk wat er gebeurt.
 6. Hoe kijk jij eigenlijk tegen je collega’s aan?
 7. Experimenteer!
 8. Denk niet in functies maar in rollen. En: ruil eens van rol.
 9. Geef alleen gevraagd advies
 10. Hoeveel energie verspilt jouw organisatie? Maak een lijst met dingen die niet direct bijdragen aan het eindresultaat.
 11. Hoe neem je beslissingen? Kies een (ander) besluitvormingsmodel in je organisatie
 12. Doe niets: leer op je handen te zitten

Deze editie van Meet the Expert gemist? Ben Kuiken heeft meerdere boeken geschreven, doe hier inspiratie op. Benieuwd naar andere expert meetings en met ze sparren in een kleinschalige setting? Bekijk onze agenda!

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatief en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.