yannic_koning_expert
Yannic De Coninck - lid van Directeurennetwerk Nederland

Groei en leiderschap centraal tijdens ‘Duik in het diepe’ op 14 april in Ulvenhout

Commerciële groei en inspirerend leiderschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gaat om inspelen op veranderingen en slim benutten van de middelen en mensen die je hebt. Voor mijn bedrijf Telerex hebben we in 2015 een recordgroei gerealiseerd van 22% in Nederland en 32% in België. De laatste zeven jaar hebben we onze omzet verdubbeld. Hoe? Door jarenlang te (blijven) investeren in de eigen organisatie. We hebben veel nieuwe professionals aangetrokken, de beste mensen in onze organisatie geselecteerd en ze de mogelijkheid en vrijheid gegeven om deels een eigen invulling te geven aan de groei van het bedrijf.

De juiste weg
Wat ik wil zeggen, is dat iedereen groei kan realiseren, zolang je basis goed zit. In ons geval is dat in twee stappen gebeurd. De eerste stap was het in kaart brengen van de activiteiten die geld opleveren per unit arbeid die je erin steekt en welke niet. De niet-rendabele activiteiten hebben we laten uitdoven. De focus verschoof naar de winstgevende onderdelen van het bedrijf. In de beginjaren steeg daardoor de omzet maar traag, maar werd het rendement steeds groter. De tweede stap was – nadat het rendement een aanvaardbaar niveau had – het stelselmatig blijven investeren in de organisatie, zelfs in periodes van crisis. Toen de economie weer aantrok, wonnen we hierdoor marktaandeel van onze concurrenten.

Sterke mensen om je heen
Als je het hebt over leiderschap om groei te realiseren, zoek dan de goeie mensen in je bedrijf, blijf eindeloos met hen overleggen over de beste koers te varen, daag hen uit, geef ze vertrouwen en hou ze gefocust op je rendabele activiteiten. In die zin is de uitspraak ‘First you get the right people on the bus, then you decide where to drive to’ erg toepasselijk. Er zijn leiders die een hele sterke visie hebben waar ze naartoe willen. Ik ben een leider die sterke mensen om zich heen verzamelt en ze vervolgens een plaats geeft in het bedrijf waar ze het best tot hun recht komen.

Nooit groeien om te groeien
Wat ik collega-ondernemers nog wil meegeven is dat je nooit moet groeien om te groeien. Strategie betekent keuzes maken. Vermijd niet-rendabele activiteiten, investeer alleen in die bedrijfsonderdelen waarvan je weet dat ze winst/cash genereren. Vermijd de ‘margin squeeze’-groei. Kijk ook niet teveel naar de concurrent. Probeer je eigen invulling te geven en focus op de zaken waarin je denkt dat je beter kunt worden. Creëer op zijn minst de perceptie in de markt dat je een winner bent. Treed met vertrouwen naar buiten zonder arrogant te zijn. Groei creëer je zelf. De economie kan die groei slechts vertragen of versnellen.

Yannic De Coninck
Yannic De Coninck is Managing Director van Telerex, importeur en distributeur van professionele elektronica-oplossingen voor bouwers van apparaten, machines en complete applicaties. Yannic is lid van Directeuren Netwerk Nederland. ‘Zoals ik al zei: graag wil ik kennis en inspiratie delen. Samen kunnen we groei realiseren.’

14 april: ‘grote jongens en meisjes
Yannick is op 14 april aanwezig op het DNN-event ‘grote jongens en meisjes’ op het prachtige landgoed Ulvenhart in Ulvenhout.

Wilt u kennis en inspiratie met hem delen? Schrijf u dan hier in.

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatief en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.

UITGELICHT //BLOG

Ons netwerk is continu in beweging.

Via deze inside pagina brengen we graag verhalen van onze eerdere evenementen onder de aandacht. Het doel is simpel: u vertellen wat er nu gebeurt aan die lunchtafel, u inspireren en proberen verder te brengen.