Initiatiefnemer Peter van Wingerden blij verrast door spontane ‘hulpacties’

 

Als de kracht van Directeuren Netwerk ooit duidelijk werd, was het wel na afloop van de Meet the Expert-meeting met Peter van Wingerden, directeur en oprichter van drijvend bouwen-specialist Beladon. Zeventien netwerkleden bezochten op 23 november het informatiecentrum van Floating Farm, de eerste drijvende hightech stadsboerderij ter wereld, in Rotterdam. Het inspirerende verhaal en het initiatief zelf leidde tot spontane ‘hulpacties’. “Echt heel gaaf dit. Ik heb verschillende vervolgafspraken met directeuren die op allerlei manieren mee willen denken en vooral mee willen helpen. Van het upgraden van onze site tot het bouwen van een initiële keuken, en van ‘winkelinrichting’ tot het plaatsen van een scheepscontainer. Daarbovenop kreeg ik ook nog eens talloze enthousiaste en leuke reacties”, aldus een blij verraste Peter.

 

Met ‘zijn’ revolutionaire Floating Farm die in 2018 wordt gebouwd en te water gelaten in de Rotterdamse Merwehaven wil Peter laten zien dat het anders moet en kan met onze voedselvoorziening en de bijbehorende logistiek. “Het draait bij Floating Farm om de reductie van transport, de productie van gezond voedsel dicht bij de consument, educatie, transparantie en betrokkenheid van lokale bewoners. De tijden dat we van overal ter wereld voedsel, spullen of grondstoffen vandaan slepen, is voorbij. Door in de stad te zitten, heb je minder transportkosten. Bovendien zijn aan en op het water vaak nog de enige plaatsen in de stad om uit te breiden. Dit alles past prima in komende ontwikkelingen waarbij oude ‘fysieke’ steden transformeren naar meer connected city’s, waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is, de beschikbare ruimte optimaal wordt benut, we producten hergebruiken en we meer zelfvoorzienend zijn. Floating Farm telt straks zo’n veertig koeien die gaan zorgen voor een flinke melkproductie voor de stadsbewoners. Het gras voor de koeien groeit ter plekke dankzij ingenieuze led-verlichting. Daarnaast maakt de drijvende boerderij gebruik van zon- en windenergie, biogasproductie en slim hergebruik van regenwater”, zegt Peter.

 

Tips voor je business in een veranderende wereld

‘Shift happens’, ofwel: de wereld verandert snel volgens Peter. En dat heeft ook zijn weerslag op businessmodellen en de manier waarop er handel wordt gedreven. Een paar tips en aandachtspunten van Peter:

 

Tip 1: Kijk verder dan je rendementsneus lang is

“Kijk niet alleen maar naar je eigen toko, maar vooral ook naar gemeenschappelijke belangen. Het gaat niet alleen om jouw rendement. Je hoort vaak ‘het enige wat telt is geld’, maar van die denkwijze moeten we dus af. We moeten met z’n allen zorgen dat deze planeet leefbaar blijft en dat we samen een betere wereld creëren. Dat vraagt om een langetermijnvisie waarin samen werken en samen delen centraal staat. Dat klinkt misschien een tikkie hoogdravend, maar global changes zitten er toch echt aan te komen.”

 

Tip 2: Focus je op de lokale economie

“We blijven als Nederland belangrijk als exportland, maar we gaan daarnaast steeds meer toe naar een situatie waarin de lokale economie ‘booming’ wordt. Alles zelf doen wordt dé trend. Speel daar op in!”

 

Tip 3: Denk en doe duurzaam

“Als bedrijf moet je kunnen voldoen aan steeds strengere milieu-eisen. Het zal me niets verbazen als er over enige tijd CO2-belasting wordt geheven. Duurzaam denken en doen is dan ook een must.”

 

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.