I

Jim Oud is CEO van Promic, dé Europese leverancier in mobiele presentatiesystemen. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als CEO? Waar krijgt hij energie van en wat was zijn droombaan als kind?

Wie is Jim Oud?
Jim is een gedreven en direct persoon met weinig rem. Ik wil heel veel maar ben niet zo snel tevreden, zowel zakelijk als in mijn privé leven. Ik ben getrouwd en heb twee zonen van 6 en 8. Zij hebben bijvoorbeeld elke zaterdag een hockeywedstrijd, en ook daar word ik gedreven van en kan ik niet rustig langs de zijlijn staan. Van het spel genieten lukt mij wel, maar ik heb dan wel het gevoel van ‘ga er voor!’ Mooie doelen stellen vind ik belangrijk. Naast werk sport ik graag, zoals hardlopen en boksen. Daarnaast is een jaar voor mij pas echt geslaagd als ik heb kunnen wintersporten en wildwaterkanoën.

Wat is jouw favoriete bezigheid?
Sportief bezig zijn is wel één van mij favoriete bezigheden. Ik kan namelijk niet zo goed stil zitten. Het lukt mij niet eens om een Netflix serie af te kijken. Mijn vrouw en ik zijn nu al een aantal maanden bezig om 10 afleveringen van de Nederlandse serie Undercover te kijken. Daarnaast is leren ook iets wat ik graag doe. Als ik een boek lees dan is het vaak een management boek of een boek met inhoud waarmee ik mijzelf kan blijven verrassen en verbeteren. Altijd op zoek naar die grens, want je kunt vaak meer dan je denkt. Verder houd ik enorm van koken en ben ik lid van een kookgilde. Heerlijk om een hele dag in de keuken te staan en s ’avonds met vrienden te genieten van het eten.

Welke boek die je hebt gelezen raad je aan?
Het boek waar ik zelf mee bezig ben is het boek Scaling Up van schrijver Verne Harnish. Het is actueel voor ons omdat wij een sterk groeiend bedrijf zijn. Het boek speelt erop in waar je tegenaan kunt lopen als je bedrijf groeit, en hoe je een aantal zaken kunt voorkomen om met die groei mee te gaan. Dit boek geeft in dat opzicht voorspellende waarde. Het is een boek waar ik op dit moment veel aan heb en regelmatig open sla.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?
Toen ik op de middelbare school zat wilde ik vertegenwoordiger worden want autorijden vond ik geniaal. Ik was fan van auto’s en als vertegenwoordiger mag je overal naartoe rijden om dingen te verkopen. Uiteindelijk ben ik dat ook een tijdje geweest en op een gegeven moment dacht ik: waarom vond ik autorijden nou zo leuk? Ook had ik een bijbaantje als buitensportinstructeur en heb ik overwogen om daar mijn beroep van te maken. Nadeel daarvan is dat je continu fit moet zijn, en naarmate je ouder wordt, neemt die fitheid helaas ook af..

Hoe was je als kind?
Vroeger stond ik nergens vooraan en was ik best wel verlegen, zeker op de basisschool. Dat is wel enigszins bijgedraaid toen ik de buitensport in ging en meer met andere mensen bezig was. Als je instructeur bent dan móet je wel voor de groep staan en dat heeft mij uiteindelijk sterk veranderd. Maar ik was wel een verlegen jongetje want vroeger kon ik waarschijnlijk niet bedenken dat ik het leuk zou vinden om presentaties te geven, terwijl ik nu maandelijks voor een groep sta te presenteren. Daar heb ik gelukkig geen moeite meer mee, maar ik denk dat het jongetje op de basisschool, die zijn eerste spreekbeurt gaf, daar heel anders over denkt.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?
Waar ik sterk in geloof is dat de enige ontwikkeling die iedereen in de gaten moet houden, persoonlijke ontwikkeling is. De ontwikkeling dat je bij blijft, jezelf blijft ontwikkelen en daardoor waarde blijft toevoegen aan je rol, het bedrijf en de medewerkers. Focus hebben om steeds met nieuwe dingen bezig te zijn en open te staan om te leren, want de wereld verandert maar jij verandert mee. Elke andere ontwikkeling die er is, daar kun je mee leren omgaan, zolang je jezelf maar ontwikkelt. “De meest flexibele overwint” zei een coach ooit tegen mij. En dat gaat niet over dat je jezelf moet verloochenen tot iemand, of met de winden mee moet waaien, maar je kunt je wel aanpassen en een stukje flexibiliteit neerzetten om je doel te bereiken.

Is er iets waar je spijt van hebt?
Ik denk niet dat je spijt moet hebben van dingen die verkeerd hebben uitgepakt. Het is pas spijtig als je er niet van leert. Mijn carrière is niet de meest rechte weg geweest, maar elke keer als je keuzes maakt dan leer je daar van. Zolang je jezelf eraan verrijkt is het een goede stap geweest. Maar als het de verkeerde stap was, dan baal je daar natuurlijk van. Maar, dan had je vervolgens niet geweten wat je nu weet; dat deze aanpak niet werkt. Dus nee, ik heb niet ergens écht spijt van.

Wanneer voelde jij je voor het eerst succesvol?
De eerste keer toen ik in de Nederlandse selectie van wildwatervaren zat en ik naar het podium mocht om een prijs op te halen. Dan sta je op het podium, met die prijs in je handen en om je heen wordt er geklapt. Dat voelde wel als succes.

Is er iets dat je leuk vindt, dat niemand weet, omdat het wellicht een beetje vreemd is?
Het liefst zou ik elk weekend naar Oostenrijk gaan om te wildwaterkanoën. Zondag weer terugrijden om vervolgens op maandag vol spierpijn én een grijns van oor tot oor weer aan het werk te gaan. Sinds ik zes jaar ben kajak ik en vanaf mijn zevende vaar ik wild water. Dat is voor mij een perfecte manier om van de natuur te genieten en actief bezig te zijn.