Huib Hardeman (50) is oprichter en eigenaar van Ludens Talentontwikkeling, het bedrijf dat impactvolle trainingsprogramma’s ontwikkelt voor talentvolle medewerkers. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast leiderschap. Waar houdt hij zich mee bezig naast zijn werk als directeur? Wat wordt hij vrolijk van? En hoe ziet zijn leven eruit als hij stopt met zijn bedrijf?

Wie is Huib Hardeman?
Ik woon samen in Amsterdam, heb een dochter van 11 maanden en sinds 15 jaar ben ik ondernemer, waarvan de laatste tien jaar eigenaar van Ludens Talentontwikkeling. Dit bedrijf heb ik opgericht vanuit de visie dat ik graag jonge talentvolle mensen help om een stap verder te komen in hun werk. Dat deed ik al als trainer bij een bureau waar ik werkte, maar ik vond dat het beter kon en zo heb ik uiteindelijk Ludens opgericht in 2008. We organiseren talent- en leiderschapsprogramma’s voor bedrijven in Nederland waar jonge talentvolle mensen werken; jonge honden van een jaar of 30 die enorm veel kunnen. Mensen die de volgende stap willen zetten door te kijken naar hun eigen patronen en angsten en het ‘vuurtje’ in zich willen aanwakkeren: wat drijft mij? Wij willen hen helpen grote dingen te gaan doen. Ik merk dat ik soms mensen kan wakker schudden, dat ik het vuurtje heb weten aan te wakkeren. Dat is mijn drijfveer. Want ik vind dat de wereld mooier wordt van vrijere geesten, ondernemende mensen.

Wat is jouw favoriete bezigheid?
Als er iets is wat echt bij mij hoort dan is het wel muziek. Ik maak graag muziek, luister veel muziek en bezoek vaak concerten. Wat dat betreft ben ik wel een alleseter; disco, funk, droevige singer-songwriters, klassieke stukken. Je kan me bijna overal blij mee maken, behalve polka.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?
Winning without Losing, een boek die je leert hoe je geweldige dingen kunt doen met je organisatie, zonder dat je daar veel voor hoeft in te leveren. Bijvoorbeeld je gezin nooit zien, niet op vakantie kunnen, je dag en nacht zorgen maken, slechte gezondheid hebben etc. ik ben van mening dat die dingen, ‘losing’, niet nodig zijn! Je kan ook heel goed een mooie onderneming bouwen en veel vrije tijd hebben. Ook staan er een aantal eyeopeners in die ik erg leuk vind, zoals ‘maak uitgeslapen en fris zijn nummer 1 op je prioriteitenlijst’. Als je fris en uitgeslapen bent, neem je betere beslissingen, ben je creatiever en kun je beter verbinden met mensen. Veel ondernemers denken dat je hard moet werken, veel uren moet maken en weinig kan slapen, maar ik geloof dat je veel effectiever wordt als je goed voor jezelf zorgt. Uitslapen is dus een ontzettend belangrijke prioriteit.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?
Ik wilde expeditieleider worden. Iemand die meeging op een onderzoek expeditie naar het oerwoud om bijvoorbeeld te onderzoeken welke onontdekte diersoorten er nog zijn. Ook wilde ik muzikant worden, zo heb ik wat optredens gehad met een bandje in verschillende kroegen, maar het ritme en het kleine beetje geld wat we daarmee verdienden vielen tegen.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Wij werken met millenials en daar zit veel toekomst in. We gaan dus ook vaak met hen in gesprek en een aantal punten die dan naar voren komen zijn dat ze vooral willen werken voor bedrijven met een purpose, bedrijven die iets bijdragen aan de wereld. Ook vitaliteit, dat ze graag hard willen werken maar ook goed voor zichzelf willen blijven zorgen, is iets wat vaak genoemd wordt. Dat zijn ontwikkelingen die voor ons ondernemers belangrijk zijn. Een goede work-life balance is steeds belangrijker.

Waar word je vrolijk van?

Ik kan al heel blij worden van een fris opgemaakt bed, of de geur van gemaaid gras. Maar in het grotere geheel word ik blij als een plannetje lukt. Ik zie kansen en ik vind het leuk om iets in gang te zetten, te inspireren of enthousiasmeren om dan iets te laten ontstaan of iets te creëren. Maar mijn hart maakt echt een sprongetje als een deelnemer van ons programma een doorbraak heeft. Dat ik soms  een heel klein beetje een soort gids kan zijn voor iemand in zijn/haar leven maakt mij vrolijk.

Wat is jouw grootste droom?

Ik denk dat ik ooit een bierbrouwerij wil hebben, ik zie dat helemaal voor me. Een kleine bierbrouwerij waar prachtig bier wordt gebrouwen omstreken Amsterdam. Dat lijkt me ontzettend leuk.

Wat voor plan heb je als je stopt met je bedrijf?

Nou, dat sluit eigenlijk wel aan op de vraag wat mijn grootste droom is. Ik heb er wel eens over na gedacht of ik dit nog 15 jaar wil doen. Maar als je me dat nu zo vraagt dan vind ik dat wel heel erg lang. Ludens is een prachtig bedrijf, draait goed en mensen werken er graag, maar de grote droom was om dit te creëren en die droom is gerealiseerd. Er is nog genoeg ambitie over hoor, heb nog grote plannen met Ludens. Maar mocht ik ooit besluiten te stoppen met mijn bedrijf, dan zou de bierbrouwerij de volgende stap zijn.

Wat zou jij je jongere zelf als tip willen meegeven?

Ik vind het altijd fascinerend hoe je je ontzettend druk kunt maken om iets waarvan je later zegt; ‘nou dat viel best wel mee waar heb ik mij ooit druk om gemaakt?’. Dingen die niet gaan zoals je wil, lijken achteraf toch wel goed te zijn geweest. Dat wil ik mijn jongere ik als tip meegeven: ook al gebeurt er iets wat op dat moment niet goed voelt of wat je niet wil, uiteindelijk leveren het toch mooie dingen op. Een andere belangrijke levensles voor iedere ondernemer is, dat ook al wil je iets creëren, ben je ambitieus en heb je de drive om door te knallen, het leven is voor een groot gedeelte echt ergens anders. Besteed dus genoeg tijd aan je familie, vrienden en andere dingen waar je gelukkig van wordt. Want dat is onbetaalbaar en waar het leven echt om draait.