Ronald Peet (61) is ondernemer in hart en nieren. Sinds 2017 is hij een actief lid van Directeuren Netwerk en schittert daarnaast graag op de golfbaan. In dit interview belichten we het stukje menszijn naast ondernemerschap. Hoe is zijn reis als ondernemer begonnen en waar houdt hij zich nog meer mee bezig?

Wie is Ronald Peet?

Ik ben ondernemer en tegelijkertijd vader, golfer en drummer. Ik ben energiek, sta vol in het leven (ik voel me eerder 50 of jonger) en ben een echt mensen mens. Zo probeer ik andere mensen verder te helpen en daar haal ik vervolgens weer energie uit. Mijn drijfveer heeft misschien wel iets met mijn achternaam te maken: Peet. Een peetvader of peetmoeder is iemand die zorgdraagt voor een ander, ik vind het bijvoorbeeld leuk om mee te denken met anderen zodat zij in betere kracht komen te staan. Daarnaast drum ik sinds mijn 13e, begonnen op een zelfgemaakt drumstel van karton, kussens en krukken. Later toen ik wat geld had verdiend heb ik samen met mijn vader een echt drumstel gekocht. Elke dag drumde ik mee met radio 3 en het maakte niet uit bij welk nummer. Uiteindelijk heb ik een groter drumstel gekocht in 1972 en daar heb ik tot mijn 30e in diverse bands mee gespeeld. Dit drumstel staat overigens nog steeds opgesteld in mijn huis.

Wat is jouw favoriete bezigheid?

Ik drum bijna elke dag, maar de hobby die mij echt gevangen heeft is golf. Daar ben ik wel redelijk aan verslaafd en zou ik ook het liefst elke dag willen doen samen met anderen. Want het is mooi om samen van de baan af te komen en beiden tevreden te zijn, of je nu verloren of gewonnen hebt.

Welk boek dat je hebt gelezen raad je aan?

Vorig jaar in de zomer heb ik de biografie van Phil Collins gelezen: Not dead yet. Vroeger zaten drummers altijd een beetje op de achtergrond en hadden naast het ritme aangeven niet echt een verdere bijdrage. Maar Phil Collins (In The Air Tonight) en Cesar Zuiderwijk (Radar Love, waarbij hij bij Live optredens over zijn drumstel heen sprong)  zijn de mannen die drummers op de voorgrond hebben gezet. In het boek beschrijft Phil Collins zijn hele carrière van de grootste successen tot de grootste mislukkingen. Een fantastisch boek om te lezen over hoe iemand kansen pakt en vanuit zijn latere fysieke beperkingen toch alle kansen benut.

Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?

Nadat ik op de lagere school een jongensteam had getraind en alles omtrent trainingen en wedstrijden had georganiseerd, besloot ik om een sportopleiding te doen. Dit bleek uiteindelijk niet bij mij te passen. Ik ben leerkracht geworden en overgestapt naar de pedagogische academie waar ik de opleiding tot onderwijzer heb afgerond. 4,5 jaar heb ik voor de klas gestaan en dat was super leuk. Uiteindelijk ben ik de IT ingegaan, ben ik database administrator geworden en heb ik mijn eigen bedrijf gestart. Het samen werken met mensen, kennis overdragen en doorgroeien waren dingen die mij daarin aantrokken.

Welke ontwikkeling vind je dat we in de gaten moeten houden?

Waar ik over nadenk is de privacy wetgeving en hoe we daar mee om moeten gaan. Wat mogen we nou wel vertellen, wat mogen we niet vertellen en welke gegevens worden er ongevraagd van ons gebruikt? Apps zoals Siri en Hé Google moeten constant aanstaan om te horen wat je zegt om daarop te kunnen reageren. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen en hoeveel wij nog toelaten.

 In welk land zou je het liefste wonen?

Op dit moment zou ik wel op Bali willen wonen. Mijn moeder komt uit Indonesië en ik ben één keer met haar naar Bali geweest. Het lijkt me heel leuk om onderdeel te zijn van die veelzijdige cultuur.

Wat is jouw grootste droom?

Mijn droom was om met mijn gezin kerst te vieren en samen te zijn. Door een scheiding is dat in het verleden niet precies geworden wat ik daar van verwacht had. Gelukkig is deze kerst de droom in vervulling gegaan en was het gezin weer compleet. Nu is het tijd voor een nieuwe droom.

Wat doe je steeds niet, wat je eigenlijk wel wil doen?

In mijn hele leven ben ik bezig geweest met andere mensen dat ik een stukje quality time voor mezelf ben vergeten. Ik moet leren om eens voor mijzelf te kiezen in plaats van altijd mee te gaan met een ander. Dat doorzetten en die quality time voor mijzelf is een mooie uitdaging voor 2020.

Met welk dier vergelijk jij jezelf?

Ik denk nu aan een adelaar; over iedereen heen kijken en zorgen dat alles goed is. Aan de andere kant ben ik geen roofdier, maar als ik een doel voor ogen heb dan ga ik daar ook voor. Één van mijn doelen voor 2019 was om een baan te vinden in de golfwereld, en dat is gelukt!