Camilla van den Boom, oprichter van Sturrm, legt focus op businessmodel-denken

 

Traditionele businessmodellen leggen het af tegen nieuwe manieren van waarde creëren. Nieuwe spelregels vragen om nieuw gereedschap en nieuwe vaardigheden. Hoe kun je je businessmodel vernieuwen om ook in de toekomst winstgevend te zijn? Camilla van den Boom, oprichter van strategisch adviesbureau Sturrm, maakt je wegwijs tijdens het ‘Meet the expert’-event van Directeuren Netwerk op 6 september in Eindhoven. “Het wordt vooral ‘doen’ op een intense, inspirerende, interactieve manier. Niet alleen maar luisteren, maar een workshop om aan de slag te gaan met je eigen businessmodel en het zetten van concrete stappen om deze te verbeteren.”

 

De Zweedse Camilla, die inmiddels al lang in Nederland woont en werkt, heeft meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van strategie- en organisatieontwikkeling. Ze is gespecialiseerd in het creëren van voorwaarden om succesvol te kunnen opereren. “Dat doe ik aan de hand van Business Model Design. Dat is een methode die je kunt gebruiken om het businessmodel van je bedrijf tegen het licht te houden. Zo werken we onder andere met het Business Model Canvas dat op één A4’tje de manier weergeeft hoe je bedrijf waarde creëert, levert en behoudt. Het proces van Business Model Design helpt je om te kijken naar de belangrijkste dimensies van je bedrijf, zoals klantsegmentatie, het assortiment van producten en diensten, de benodigde resources en partners plus de balans tussen inkomsten en kosten. De stappen op het gebied van businessmodel-denken die we op 6 september doorlopen, helpen je om je bedrijf te begrijpen, maar ook om te zien waar de sterke elementen of juist zwakke dimensies in je bedrijf zitten.”

 

Drie tips om meerwaarde te creëren voor je bedrijf
Om je alvast op weg te helpen, geeft Camilla nu al enkele tips en handvatten om meerwaarde te creëren voor je bedrijf en toekomstbestendig te zijn.

 

Tip 1: Kijk goed naar wie je bent als bedrijf, wat je kunt en wie je kent

“Zorg ervoor dat je je huidige businessmodel goed begrijpt en dit als vertrekpunt neemt in je ambitie om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Het huidige businessmodel geeft de randvoorwaarden voor je gewenste groei aan. Je hebt niets aan een mooi, theoretisch model dat aangeeft wat je wel zou kunnen doen. Je hebt als ondernemer alleen iets aan een overzicht dat aangeeft wat de concrete, en ook praktische opties zijn voor je bedrijf in de nabije toekomst.”

 

Tip 2: Benut alle mogelijke bronnen om je bedrijf beter en slimmer te maken

“Er zijn talloze ideeën, tips en modellen die je wegwijs kunnen maken in welke stappen je moet zetten om je bedrijf beter en slimmer te maken. Er zijn ook genoeg boeken over dit thema geschreven. De basisregels zijn heel eenvoudig. Wie ben je? Wat kun je? Wie ken je? Ga met deze vragen aan de slag, samen met je team. Besteed tijd aan het bespreken van verschillende gedachten en zienswijzen. Niemand heeft gelijk, iedereen heeft recht op een mening. Houd de dialoog binnen je bedrijf open en gebruik de juiste tools om de gesprekken met je team te voeren.”

 

Tip 3: Laat je uitdagen door dwarsdenkers!

“Eenheid in het bedrijf of het team is niet altijd effectief. Laat je af en toe ook uitdagen door dwarsdenkers. Op deze manier kun je gaten in je eigen denkwijze vinden die bijdragen om een zo sterk en toekomstbestendig mogelijk businessmodel te kunnen ontwikkelen. Pas alle tips met gezond verstand toe en blijf dichtbij jezelf als ondernemer.”

 

 

Meer te weten komen hoe je je businessmodel kunt vernieuwen en waarde kunt creëren? Meld je nu aan!

Schuif ook aan op 6 september in Eindhoven en kom alles te weten over Business Model Design en de stappen die je kunt zetten om waarde te creëren en je toekomstbestendigheid te vergroten. Meld je hier direct aan voor ons inspirerende, interactieve ‘Meet the expert’-event met Camilla van den Boom. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar.

In het tempo van de hedendaagse innovatie, vervullen wij de behoefte aan inspiratie en sparring doormiddel van kwalitatieve en kleinschalige bijeenkomsten voor directeuren.